Şirketlerin çöpçatanı 1 milyar dolarlık evlilik yaptıracak

Şirketlerin çöpçatanı 1 milyar dolarlık evlilik yaptıracak

Ekonomi Haberleri

Mektebim Okulları ile Suudi Arabistanlı SEDCO'yu evlendiren Figen Tezcan yıl sonuna kadar 1 milyar dolarlık evlilik yaptırmaya hazırlanıyor

ÖMER TEMÜR

Onun işi çöpçatanlık... Türk şirketleriyle yabancı firmaları evlendiriyor. Firmaları buluyor, evlilik şartnamelerini hazırlıyor. Firmalar imzayı atana kadar bütün organizasyonu bizzat kendisi yürütüyor. En son işi Mektebim Okulları ile Suudi Arabistanlı SEDCO'yu evlendirmek oldu. Kimden mi bahsediyoruz. Global Bridging Turkey kurucusu ve yöneticisi Figen Tezcan'dan. Bogaziçi Üniversitesinden mezun. Aynı üniversitede NBA eğitimi aldıktan sonra Deolite ve PWC'de çalıştı. Ardından yatırım bankasında bankacılık deneyimi, Dubai'de yöneticilik derken  Altınbaş Holding'te genel müdürlük görevi. Tezcan şimdilerde kurucusu ve yöneticisi olduğu danışmanlık şirketi Global Bridging Turkey ile Türkiye'nin en büyük evlilik organizasyonlarına imza atıyor. Sadece birleşme ve satın alma ile ilgilendiğini söyleyen Figen Tezcan “Daha çok hikâyesi olan firmalarla ilgileniyoruz. Bir ayağı çukurda olmayan, iflasın eşiğine gelmemiş, borca harca batmamış büyük isteyen şirketlerle çalışıyoruz” diyor.
KÖRFEZ FONLARI 9 TÜRK FİRMASINA TALİP
9 firmanın evlilik çalışmalarını yürüten Tezcan'ın hedefinde 1 milyar dolarlık evlilik var. Ağırlıklı olarak Körfez fonlarıyla Türk şirketlerini buluşturduğunu anlatan Tezcan'ın ilk işi ise Kiğılı olmuş: “2.5-3 yıllık bir şirketiz. Benim ilk aldığım şirket Kiğılı'ydı. Abdullah Bey'le çalıştım. 2012 yılının Ekim ayında Abdullah Bey'le anlaşma yaptım. Gezi Parkı eylemlerine rağmen 2014'ün Mart ayında Suudi Arabistan'dan bir tane 2014'ün Nisan ayında da ikinci teklifi aldım. 500 milyon liralık teklifi masaya koydum. İş imza sürecine kalmıştı. Ancak Abdullah Bey daha fazla büyümek istiyorum, Türkiye'de biraz karışık dediği için bu iş sürmedi.” Patronların tavrının bu anlamda çok önemli olduğuna dikkat çeken Tezcan, “9 Türk firması ile çalışıyorum. 250 milyar dolarlık, 14 milyar dolarlık, 6 milyar dolarlık fonlarla görüşüyoruz. Şu anda otomotiv sanayinde çok kuvvetli bir müşterim var. Kendi şehrinin vergi rekortmeni. Türkiye'nin köklü kolej gruplarından biri de bize yetki verdi. Müşterilerimiz arasında bir tane e-ticaret sitesi ve teknoloji marketi zinciri bulunuyor. 5 tane teknoloji firmasından biri. Biraz da sektörden çıkmayı düşünüyorlar. Ayrıca bir ecza deposu, tekstil perakendecisi ve bir de kahve zinciri var. Kahve zinciri 105 mağazaya sahip. 5 fonla görüşüyoruz. Toplamda 9 firma ile çalışıyoruz. 4-5 tanesinde fonlar hazır şu an” dedi.
Fonların firmaları genelde ilk seferde almak istemediğini anlatan Figen Tezcan şunları söyledi: “3-5 yıl içerisinde yatırım yapıyorlar. Patronları kaptanlık köşkünde istiyorlar. Suudi Arabistan'da Dubai'de Abu Dabi'de oturuyorlar. Nasıl gelsinler. Sektörü görüyorlar, şirketi görüyor potansiyele inanıyorlar, ama biz sahibini gördük, sahibine güvendik, onun girişimcilik ruhunu gördük deyip karar veriyorlar. Patronun kredibilitesi de çok önemli. Açıklayamayacağımız bir davanın olmaması önemli. Şirketin kârlı olması yetmiyor. Patron konusunda yasal inceleme yapıyorlar, patronun şeceresine kadar çıkarıyorlar. 15 yıl önceki küçük bir kaça yapmış olsa bile onu önüne koyuyorlar. Çünkü fon patrona senin navigatörün olurum diyor. Yakıtını koyarım, rotanı çizerim ama sen kaptanı derya köşküne oturacaksın, beni de iyi temsil edeceksin diyor.” 
Terör, Körfez sermayesini korkutmuyor
Tezcan, ABD'li ve Avrupalı fonların terör olaylarından etkilendiğini Körfez sermayesinin ise aksine risk iştahının yüksek olduğunu anlattı. Bu dönemde Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmeye devam edeceğini belirten Tezcan, “Gezi Parkı eylemlerinde Avrupalı ve Amerikalı fonlar arkasını dönüp gitti. Terör olayları da fonları etkiliyor. Avrupalı ve Amerikalı fonlar özellikle bu tür olaylardan etkileniyor. Ancak Araplar bu konuda daha fazla risk iştahına sahip. Kendi bölgelerinde de olaylar yaşandığı için pek etkilenmiyorlar” dedi. 2014 yılında 21 milyar dolarlık birleşme satın alma gerçekleştiğini ifade eden Tezcan, 2015'te ise 30 milyar dolarlık bir evlilik beklediğini dile getirdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...