Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yurt içi piyasalar yeni haftada makroekonomik verileri izleyecek

/ Kaynak: AA
Yurt içi piyasalar yeni haftada makroekonomik verileri izleyecek

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, Fed toplantısı öncesinde dalgalı seyrin sürmesi beklenirken, yurt içi piyasalar yeni haftada makroekonomik verileri izleyecek

ABD'de cuma günü açıklanan ağustos ayı tarım dışı istihdam verileri, piyasa beklentilerinin altında kalmasına karşın, önceki iki aya ilişkin yukarı yönlü revizyonlarla genel momentumun bozulmadığı görüldü. Ülkede işsizlik oranının yüzde 5,1'le nisan 2008'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi de istihdam piyasasına ilişkin pozitif görünümü destekledi.


Veriler sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,12 ile son 10 günün en düşük seviyesini görürken, Dow Jones endeksi yüzde 1,66, S&P 500 endeksi yüzde 1,53 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,05 değer kaybetti.


Analistler, ABD'de istihdam verilerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde ilk faiz artırımını gerçekleştirme planını gözden geçirmesi için yeterince zayıf olmadığını belirterek, piyasalardaki dalgalı seyrin sürebileceğini öngörüyor.


Avrupa tarafında da ABD'de açıklanan verilerin Fed'in aşırı gevşek para politikasını sonlandırabileceği endişelerini beraberinde getirmesiyle pay piyasalarında kayıplar yüzde 3'ü buldu. Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,81 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,44 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise cuma günü 1,10 sınırına gerilemesi sonrasında, bugün 1,11 seviyelerinde dengelendi.


Analistler, Avrupa tarafında makroekonomik veri gündeminin zayıf olduğunu belirterek, iç dinamiklerin öne çıkacağını tahmin ediyor.
Asya tarafında da hisse senedi piyasalarında negatif seyrin hakim olduğu görülürken, geçen haftaki iki günlük tatilin ardından Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,77 düşüşle seyrediyor. Geçen hafta boyunca yendeki güçlenmenin etkisiyle satış baskısı altında kalan Japonya'da Nikkei 225 endeksinde ise yüzde 0,31'lik kayıp yaşanıyor.


Yurt içi piyasalarda ise dolara olan talebin artması ve yükseliş eğilimindeki piyasa faizlerinin, pay piyasaları üzerinde satış baskısı yaşattı. Küresel piyasalardaki negatif havanın da etkisiyle Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinin geçen haftaki kayıpları yüzde 2,27'ye ulaşırken, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11,25'i gördü. Dolar/TL ise cuma günü 3 sınırını aşması sonrasında bugün tarihi zirvesini 3,0475'e taşırken, şu dakikalarda 3,0260 seviyelerinde bulunuyor.


Analistler, Fed'in 16-17 Eylül'de gerçekleştireceği toplantıda faizleri artırabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesinin dolara olan talebin artmasına neden olduğunu belirterek, piyasalardaki dalgalanmanın bu hafta da devam edebileceği uyarısında bulunuyor.
Bu hafta yurt içinde sanayi üretimi, cari açık ve 2. çeyrek büyüme verilerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını aktaran analistler, BIST 100 endeksi için 72.500 seviyesinin destek, 75.000 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu kaydediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...