82 milyar dolarlık pazarın merkez üssü Türkiye oluyor!

82 milyar dolarlık pazarın merkez üssü Türkiye oluyor!

Ekonomi Haberleri

Uluslararası Helal Turizm Konferansı, 82 milyar dolarlık helal turizme ev sahipliği yapacak. Türkiye, liderlik koltuğunu Malezya'dan almayı hedefliyor

Ömer TEMUR
İstanbul dünyanın en büyük helal turizm fuarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İngiltere merkezli CM Medya girişimi olan ve ilki 2014 yılında İspanya'nın Granada kentinde düzenlenen Uluslararası Helal Turizm Konferansı'nın ikincisi 21-23 Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl turizmden 35 milyar dolar gelir elde eden Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TURSAB'ın güçlü destek verdiği fuarla helal turizmde 40-45 milyar dolar gelir hedefliyor. CM Media CEO'su Bilal Domah, Türkiye'nin Malezya'nın ardından Müslümanların en çok tercih ettiği ikinci destinasyon olduğunu belirterek, 82 milyar dolarlık helal turizm pazarında rahatlıkla liderliğe oturabileceğini söyledi. Malezya'nın dünya turizm sıralamasında 17. sıradayken helal turizm sayesinde 9. sıraya kadar yükseldiğini anlatan Domah, “Dünyada Müslümanların oluşturduğu turizm pazarı 150 milyar dolar. Bunun 82 milyar doları helal turizmden geliyor. Helal turizm pazarının 2020 yılında 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor” dedi. Türkiye'nin bin yıllık İslam kültürü ve tesisleriyle helal turizmde ön plana çıktığını ifade eden Domah, “Bugün İngiltere helal finansmanda, Hollanda helal gıdada liderlik ediyor. Bize göre Türkiye helal turizmde önderlik etmeli. Hatta ev sahibi Türkiye olmalı” diye konuştu. 
1 TESİSLE LİDER
Fuara destek veren Evatur Genel Müdürü Cüneyt Çetin ise Türkiye'nin bu pazardan aldığı payın 600 milyon dolarla sınırlı kaldığına dikkat çekti. Türkiye'nin 2016 yılında helal turizmde lider olmasını istediklerini vurgulayan Çetin, “Dünyada helal turizm şartlarını taşıyan 350-400 tane tesis var. Bunun 150 tanesi Türkiye'de. Malezya'da ise sadece 1 tesis olmasına rağmen pazarın liderliğini elinde bulunduruyor. Bu konuda devlet teşvik verirse ve iyi bir pazarlama yaparsak liderliği alırız” dedi. Çetin, 50 milyar dolarlık 2023 hedefinin helal turizmle 3-4 yıl içerisinde rahatlıkla yakalanabileceğini belirterek, “Sadece helal turizm sayesinde 40-45 milyar dolar bir gelire ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı. 
Arz talebi karşılamıyor
Dünyada turizm sektöründe düşüş yaşandığına dikkat çeken HTC Organizasyon Direktörü Akın Arıkan, buna rağmen helal turizm sektörünün yüzde 14 büyüdüğünü söyledi.  Sektörün Türkiye'de de dünyaya paralel şekilde büyüme gösterdiğini dile getiren Arıkan, “Rusya'daki kriz sebebiyle turizm sektöründe yüzde 40'a varan düşüşler var.  Ancak helal turizm sektörü büyüyor. Türkiye'de her yıl 7-8 tane helal otel açılıyor. Türkiye'deki otellerde 1 milyon yatak kapasitesi var. Helal otellerde ise yatak kapasitesi 30-35 bin civarında. Arzlar talebi karşılayamıyor” dedi. 





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...