Emekliye bir umut daha!

Emekliye bir  umut daha!

Ekonomi Haberleri

İntibak davasında Yerel Mahkeme, haziran ayında “olumsuz” karar açıklamıştı. Gözler, bayramdan sonra Yargıtay'da başlayacak temyiz davasına çevrildi

Ebru Karatosun ANKARA
Emekli maaşları ve sosyal haklar konusunda Hükümet yeni düzenlemeye hazırlanırken, emekliye bir umut da Yargıtay'dan doğdu. İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz'ün, “intibak zammının, 2000 senesi ve sonrası emekli olanlara da yapılması için açtığı” davanın dosyası Yargıtay'da... Dava, 21'inci Hukuk Dairesi'nde bayramdan sonra görülmeye başlanacak. 21'inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onayabilir ya da bozabilir. Bozması durumunda yerel mahkeme kararında direnirse, son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun vereceği karar, kesin hükmünde olacak. Yüz binlerce emekliyi ilgilendiren intibak davasından haziran ayında beklenen karar çıkmamıştı. Ankara 8'inci İş Mahkemesi, “bu durumun yasal olarak düzenlendiği” gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti.
Hamdi Öz, intibak zammının 2000 senesi ve sonrası emekli olanlara da yapılması için önceki yıl dava açmıştı. Mahkemeye, 6092 prim günü bulunduğunu ve intibak da dahil 1005 lira emekli maaşı aldığını bildiren Öz; bunun eksik hesaplandığını, dolayısıyla da mağdur olduğunu iddia ediyor. Öz, ayrıca 5510 sayılı Yasanın “tek çatı” yasası olduğunu, dolayısıyla işçi, memur ya da Bağ-Kur ayrımı yapılmaksızın aynı prim süresi ve miktarını yatıranların, aynı maaşı almaları gerektiğini savunuyor. Dolayısıyla da asgari ücret üzerinden prim yatıran bir işçi ile aynı miktar ve sürede prim yatıran BAĞ-KUR emeklisinin de, memur emeklisi gibi, en az 1250 lira maaş alması gerektiğini ileri sürüyor. Bu sebeple Hamdi Öz'ün davası, milyonlarca SSK ve BAĞ-KUR emeklisini ilgilendiriyor.
EMEKLİLER MAAŞLARINI HANGİ GÜN ALACAK?
¥ SSK işçi ve tarım emeklilerinin aylıkları, tahsis numarasının son rakamı 9 olanlara perşembe günü yatırıldı. 5 ve 7 olanlara dün ödeme yapıldı.
¥ Son rakamı 3, 4 ve 1 olan emeklilere 21 Eylül'de; 2 ve 8 olanlara 22 Eylül'de; 0 ve 6 olanlara da 23 Eylül'de maaşları ödenecek.
¥ 4/B Bağ-Kur esnaf ve tarım emeklisinin aylıkları 22 Eylül'de, 4/C Emekli Sandığı emeklisinin aylıkları da 21-22 Eylül'de hesaplara yatırılacak.
Kamudaki işçiye ek ödeme pazartesi
? Kamu işçilerine bu yıl yapılacak ek ödemenin ilk yarısı, 21 Eylül Pazartesi günü verilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre; devlet ve bağlı müesseselerde çalışan işçilere ödenecek ilave tediyenin tarihleri belli oldu. Buna göre bu yıl verilecek ek ödemenin birinci yarısı 21 Eylül'de, diğer yarısı ise 25 Aralık'ta yapılacak.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...