Emekliye bayram hediyesi gibi karar

Emekliye bayram hediyesi gibi karar

Ekonomi Haberleri

Bir memur emeklisi kalan 8.5 yılın ikramiyesini isteyince SGK reddetti, İdare Mahkemesi, memura “ikramiye” kararıyla müjde verdi...

Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun emekli ikramiyesi ödenecek süreyi 30 yılla sınırlandırmasına dair hükmünü 01.01.2015 tarihinde iptal etti. Bu tarihten sonra 30 yılın üzerinde hizmeti bulunan emeklilerden SGK'ya başvurmaya, 'ret' cevabı alanlar mahkemeye koşmaya başladı. 15 Kasım 2014 tarihinde, 38 yıl 5 aylık çalışmasının ardından emekli olan ve ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan İ.B adlı vatandaş da mahkemeye koşanlardan biri. 
Emekli İ.B. 1 Ocak 2015 tarihli Anayasa Mahkemesi kararının ardından 8 yıl 5 aylık hizmet süresinin ikramiye karşılığının ödenmesi talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu. SGK ise talebi, “Anayasa Mahkemesi kararı geçmişe yürütülemez” gerekçesiyle reddetti. İ.B. ise kararın ardından Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davayı kabul eden mahkeme, Anayasa Mahkemesinin, fiili hizmet süresini aştığı halde 30 yıl üzerinden ikramiye verilmesini 'eşitlik ilkelerine aykırı' kabul ederek iptal ettiğini hatırlattı ve “Davacı yeni bir hak talep etmemekte, Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte, geçmişte elde edemediği hakkını talep etmektedir” dedi. Mahkeme ayrıca, “Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen eşitlik ilkesinin bu kez 'Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümez' kuralı karşısında önceden emekli olanlar ile bu karardan sonra emekli olanlar arasında yeniden ihlal edilmiş olacağı, bunun da sosyal güvenlik hakkı ile hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacağı açıktır” ifadesini kullandı.
Kararla birlikte, 1 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olan ve daha fazla çalıştığı halde ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan bütün memur emeklileri için emsal karar oluşmuş oldu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...