Bankalar EFT masrafıyla 275 kat fazla kazanıyor

Bankalar  EFT masrafıyla 275 kat fazla kazanıyor

Ekonomi Haberleri

Bazı bankalar 100 liralık EFT'den 40 lira masraf alıyor. Bu tutar, Merkez Bankası'na ödedikleri masrafın yaklaşık 275 katı.

Tüketicilerin en fazla şikâyet ettiği uygulamaların başında gelen banka masrafları yine gündemde. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bankalar sadece EFT'den, 275 kat fazla kazanıyor” diyerek fahiş ücret kesintilerine dikkat çekti. “Bazı bankalar elektronik fon transferi (EFT) adı verilen para gönderiminde, 100 lira için 40 lira kesinti yapıyor. Askerdeki oğluna veya başka kentte okuyan çocuğuna harçlık gönderen anne ve babalardan kesilen bu para adeta birer ceza” ifadesini kullanan Ağaoğlu, bu ücretlere karşı yeni bir mücadele başlatacaklarını söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in EFT konusunda fahiş ücretleri sonlandıracak adımları atmasını umduklarını söyleyen Ağaoğlu, “Geçtiğimiz günlerde BDDK Başkanı Akben, ücretleri inceleyip sınırlama getireceklerini belirtti. Aslında 28 Mayıs 2014 günü yürürlüğe giren 6502 Sayılı Yeni Tüketici Kanunu, bankaların keyfi ücretlendirmelerini önlemeyi amaçlıyor, BDDK'nın düzenleme yapmasını öngörüyordu. Ancak 3 Ekim 2014'te yayınlanan yönetmelikte uyarılarımıza rağmen üst sınırlar belirlenmediği için fahiş ücretlendirme kaçınılmaz oldu. Bu ücret neden alınıyor, maliyeti ne, neden böyle? Birtakım çalışmalar yapıyoruz. Tüketiciler olarak acil düzenleme bekliyoruz” dedi.
MERKEZ 20 KURUŞ ALIYOR
Türkiye Tüketici Hareketi Dönem Sözcüsü Haşmet Atahan ise para transferine imkân sağlayan Merkez Bankası sisteminin, para tutarına göre 20 kuruş ile 19.80 TL arasımda ücret aldığını hatırlattığı konuşmasında, “Bankalar ise bu tutarın yüzlerce kat fazlasını tüketiciden tahsil ediyor” ifadesini kullandı. Atahan, “Merkez Bankası'na ödedikleri tutar ortadayken, bankalar 3.5 TL'den başlayıp 1000 TL'ye kadar varan EFT ücreti yansıtıyor. EFT ücreti konusunda bankalar haksız kazanç elde ediyor. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...