Küresel piyasaları yeni haftada yoğun veri gündemi bekliyor

/ Kaynak: AA
Küresel piyasaları yeni haftada yoğun veri gündemi bekliyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarıyla dalgalı bir seyir izliyor

ABD'de geçen hafta Janet Yellen'in ve diğer Fed üyelerinin açıklamalaryla dalgalı bir seyir izlenen pay piyasalarında bu hafta başta tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun veri takvimi takip edilecek. Yellen, Fed üyelerinin neredeyse tamamının faizlerin bu yıl içinde artırılması gerektiğini düşündüğünü ifade ettikten sonra dolar endeksi son 5 haftanın en yüksek seviyesi olan 96,7'yi gördü ve 96,3 seviyelerinde dengelendi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,70 değer kazandı, S&P 500 endeksi yüzde 0,05 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,01 değer kaybetti.


Avrupa tarafında, Yunanistan seçimlerinin piyasa beklentileri doğrultusunda sonuçlanmasının ardından İspanya'da Katalonya özerk yönetiminde yapılan seçimleri bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin kazanması piyasaların gündeminin bu alana kaymasına neden oldu. Avro/dolar paritesi cuma günü 1,1116'ya kadar geriledikten sonra toparlanarak, bu haftanın açılışında 1,12 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor. Analistler, bu hafta, başta Almanya ve İngiltere'de olmak üzere açıklanacak enflasyon ve GSYH gibi önemli verilerin takip edileceğini belirtiyor.


Asya tarafında, Çin'de açıklanan sanayi şirketleri karlarının son dört yılın en hızlı düşüşüne işaret etmesinin ardından Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 0,3 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 1,5 geriledi.


Yurt içinde, 4,5 günlük bayram tatili süresince dolar/TL'nin uluslararası piyasalarda yükseliş eğilimini koruması dikkati çekerken, bugün reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceği belirtiliyor. Geçen hafta düşük işlem hacmiyle yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 75.000 puanın üzerini test etse de bu seviyelerde tutunamamış ve haftayı 74.610 puandan tamamlamıştı. Analistler, ABD verileri ve Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerin fiyatlamalar üzerinde baskın olmaya devam edeceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinin 75.000 direncini kırması durumunda 77.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini, olası düşüşlerde ise 72.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...