FED ve Çin vuruyor

FED ve Çin vuruyor

Ekonomi Haberleri

Çin kaynaklı durgunluk endişeleri, FED'in faiz artışı öncesinde yaşanan tedirginlik ve Avrupa'dan talebin azalması; eylülde ihracatı sert düşürdü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015'in eylül ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, eylül ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19.8 azalarak, 10.6 milyar dolar civarında gerçekleşti. Böylece, Türkiye'nin bu yılın dokuz ayında ihracatı, yüzde 10 düşüşle 106.3 milyar dolara indi. Son 12 aylık ihracat ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.6 gerileyerek 145.5 milyar dolar oldu. İhracatta yaşanan gerilemede uzun süren bayram tatilinin yanı sıra; Avrupa başta olmak üzere küresel talebin azalması, Çin kaynaklı durgunluk endişeleri ve FED'in yaklaşan faiz artışı öncesinde özellikle gelişen ülkelerde yaşanan tedirginlik etkili oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Eylül ayında ihracatta yaşanan düşüşte bayram tatilinin etkisi büyük. Bu ay resmi olarak 3 iş günü eksik. Parite kaynaklı kayıplar devam ediyor. Bunlar olmasaydı, 1.9 milyar dolar daha fazla ihracat yapmış olacaktık. Bu yıl dünya ekonomisinde en önemli unsurlardan biri, FED'in yaklaşan faiz artışı... Geldiğimiz noktada gelişen ülkeler yavaşlıyor. Bu ülkelerin döviz rezervleri 1989 yılından bu yana ilk defa azalıyor. Gelişen ülke para birimleri zayıfladı, 15 yıl önceki değerlere dönüldü. Emtia fiyatları, 2002 seviyesine geriledi. Gelişen ülkelerden sermaye çıkışı 2009 krizinin üzerine çıktı. Ek olarak Çin'deki yavaşlama endişe verici. Dolayısıyla dünya mal ticareti geriliyor. Bütün bunlara rağmen ihracatın son çeyrekten itibaren ihracatın miktar bazlı toparlanacağına inanıyoruz” diye konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, “Bu yıl ihracat 158.5 milyar doların altında kalır ancak azalış, yüzde 10'dan çok daha düşük olur” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...