İç Anadolu dövizci!

İç Anadolu dövizci!

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sadece Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray'da bankalarda TL'den çok döviz tutuluyor. Bu bölgede gurbete gidenler daha fazla...

BDDK verilerine göre, Türkiye'deki mudilerin yaklaşık 630 milyar 593 milyon liralık tasarruf mevduatı bulunuyor. Bu rakamın 382 milyar 932 milyonunu TL cinsi mevduat oluştururken, 247 milyar 661 milyon liraya karşılık gelen diğer kısmını da döviz mevduatı oluşturuyor. Kentlerin büyük kısmında Türk lirası mevduatın dövize göre daha fazla olduğu görülüyor. Örneğin İstanbul'da 292 milyar lira olan toplam tasarruf mevduatının 157.5 milyar lirası TL cinsi, 134.5 milyar liraya karşılık gelen bölümü döviz cinsi... Türkiye'deki 81 ilin 76'sında TL cinsi tasarruf mevduatı dövizi geçiyor. Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray'da ise hesaplarda daha fazla döviz yer alıyor. Söz konusu 5 kentin de İç Anadolu Bölgesi'nde yer alması dikkati çekiyor. İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna; alışkanlıkların, bölgesel faktörlerin, ticari faaliyetlerin, eğitim düzeyinin ve daha birçok faktörün burada etkili olabileceğini söyledi. Bu 5 ilin yurt dışında çalışmak için en çok göç veren iller arasında yer aldığını aktaran Tuna, “Yurt dışında çalışanların bu illerle olan sıkı akrabalık ilişkileri devam ediyor. Kayseri'de döviz ile ticaret yapmanın getirdiği katı kurallar, döviz varlıklarının daha yüksek olmasına sebebiyet vermiş olabilir” dedi.
HANGİ İLDE NE VAR?
Aksaraylılarda 950 milyon liralık TL, 1.45 milyar liralık döviz; Kırşehirlilerde 635 milyon liralık TL, 778 milyon liralık döviz; Kayserililerde 3.4 milyar liralık TL, 3.9 milyar liralık döviz; Nevşehirlilerde 770 milyon liralık TL, 1.2 milyar liralık döviz; Yozgatlılarda ise 784 milyon liralık TL, 1 milyar liralık döviz bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...