Gitti 500 milyon, geldi 500 milyon

Gitti 500 milyon, geldi 500 milyon

Ekonomi Haberleri

3. çeyrekte 493 milyon lira zarar eden Türk Telekom, dolarda yaşanan gerileme ile KAP'a açıklama yaptığı 21 Ekim tarihinde zararını da kapatmış oldu.

Ömer TEMÜR / LONDRA - Yüksek kur sebebiyle 3. çeyrekte 493 milyon lira zarar eden Türk Telekom, dolarda yaşanan gerileme ile KAP'a açıklama yaptığı 21 Ekim tarihinde zararını da kapatmış oldu. Kurdaki ani dalgalanmalar en çok döviz borcu bulunan firmaları etkiliyor. Ani dalgalanmalarla firmalar bir anda zarara geçtiği gibi bir anda da kâra geçebiliyor. Bunun son örneği ise Türk Telekom'un bilançosunda yaşandı. Yüksek kur sebebiyle 3. çeyrekte 493 milyon lira zarar eden Türk Telekom, KAP'a açıklama yaptığı 21 Ekim tarihinde zararını da kapatmış oldu. Londra'da düzenlenen 15. Broadband World Forum'un ardından açıklamalarda bulunan Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca, zararın operasyonlarla ilgisi olmadığına dikkat çekerek, "Ekipman yatırımları için yurt dışındaki firmalara borçlanıyoruz. Kur zararı da tamamen bundan kaynaklanıyor. 30 Eylül tarihi itibarıyla 3. çeyreği 3.05 dolar kurundan kapattık. Zararı açıkladığımız gün ise dolar 2.89'lara gerilemişti. O gün zararımızı kapattık diyebiliriz. Tamamen bilançoyla ilgili bir durum" diye konuştu. Türk Telekom olarak 9-10 milyar lira civarında yükümlülükleri olduğunu ifade eden Akarca, "Dövizdeki yükseliş  kısa vadeli borçlanmalarda fiili zarara neden olabiliyor. Ancak borçlarımızın ortalama vadesi 4 yıl. Türk Telekom olarak 1.5 yılda kazandığımız FAVÖK'le borcumuzu karşılayabilecek durumdayız. Bu dünya devi telekom şirketlerinde 2-3'lere dayanıyor" diye konuştu. 

BEDAVA KULLANMAK İSTİYORLAR

GSM operatörleri ile Türk Telekom arasında yaşanan fiber kavgasına da değinen Akarca, yaşanan tartışmalarda konunun kamuoyunda tam olarak anlaşılamadığını söyledi. Türk Telekom'un fiber altyapısını kullandırmama gibi bir durumunun söz konusu olamayacağını anlatan Akarca, “Operatörler Türk Telekom'un fiber altyapısını alıp satıyorlar. Altyapı için bugüne kadar 20 milyar lira yatırım yaptık. Bunu bedava kullanmak istiyorlar. Biz altyapıyı onlara kullandırıyoruz ancak bunun bir fiyatı var. Fiyatı ise biz değil BTK belirliyor” dedi. “Fiber için 1 metre bile izin alamadık” diye yakınan operatörlerin diğer taraftan da yatırımcılara “2 bin metre kazdık” diye mesajlar verdiğini anlatan Akarca, bunların yanlış söylemler olduğunu ifade etti. 

4.5G için 600 milyon lira ilave yatırım 
Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca 4.5G ihalesiyle birlikte 2015 için öngördükleri yatırım tutarını 2.3 milyar liradan 2.9 milyar liraya revize ettiklerini belirterek, "Revizenin sebebi spektrumlarla ilgili. 4.5G ile ilgili olmayan spektrumlar 1 Aralık'ta devreye girecek. Hem 1 Nisan'a hem de 1 Aralık'a hazırlık için yatırım tutarını artırma kararı aldık. Böylece Türk Telekom'un yaptığı yatırımlar 20 milyar lirayı aşmış olacak" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...