Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Üretimde 'yerli' atağı

Üretimde 'yerli' atağı

Ekonomi Haberleri

Türkiye son yıllarda yerli ve millî üretim konusunda önemli mesafeler aldı.

Sinem Erciyas ANKARA
Geçtiğimiz günlerde prototipi tanıtılan yerli otomobil ile Türkiye bu alanda da iddialı olduğunu gösterirken, özellikle savunma sanayiinde üretilen ürünler Türkiye'yi 'üreten ve satan' ülke konumuna getirdi. Millî imkânlarla üretilen ürünler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarını karşılarken, yurt dışına satılmaya da başlandı.2002'de sadece 60 milyon dolar olan savunma ihracatı, 2014 sonunda 1 milyar 647 milyon dolara ulaştı. Aselsan'ın ardından TUSAŞ, dünyanın 100 dev sanayi kuruluşu arasına girdi. İşte savunma sanayiinde Türkiye'nin gururu olan projeler:
¥ Yerli üretim helikopter T-129 ATAK bu yıl kullanılmaya başlanırken, ATAK'la birlikte Türkiye, helikopter üreten ve satan bir ülke konumuna geldi.
¥ Testleri devam eden milli tank Altay'ın 2018 yılında Türk Silahla Kuvvetleri'nin envanterine girmesi hedefleniyor. Altay'ın 'tank güç grubu geliştirme projesi'ni üstlenen TÜMOSAN 2016 yılında çalışmalara başlayacak.
¥ Milli piyade tüfeği MPT-76 , Mehmetçiğin kullanımına sunuldu.
¥ İstihbarat sıkıntısını gideren İnsansız hava aracı “ ANKA” ve “Karayel” için ise silah monte edilmesi için çalışmalar devam ediyor.
¥ Geçtiğimiz günlerde denize indirilen Amfibi gemisi Bayraktar, savaş sistemi ve entegrasyonu dâhil tamamen milli imkânlarla yapıldı.
¥ Türkiye'nin ilk milli uzun menzilli keskin nişancı tüfeği olma özelliğini taşıyan BORA-12,  Jandarma Genel Komutanlığı ve MKE'nin ortaklığıyla geliştirilmiş yüzde yüz Türk yapımı bir silah.
¥ Roketsan tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli tasarım tanksavar füzesi UMTAS'ta tasarım doğrulama aşamasına geçildi.
¥ Türk Deniz Kuvvetleri'nin gemi savar silahlarını millileştirme vizyonu kapsamında ROKETSAN'a ihale ettiği milli gemi savar füzesi 'Atmaca', 2016 yılında envantere girmesi planlanıyor.
¥ TAI tarafından tasarımı yapılan yerli uçağımız Hürkuş ise orta-seviye eğitim için hava kuvvetlerinde kullanılacak.
¥ Aralık 2012'de fırlatılan ilk yerli milli uydumuz Göktürk-2 Türkiye'nin uzaydaki gözü oldu. Teröristlerin konumunu Göktürk-2 ile takip eden güvenlik güçleri terörle mücadelede önemli başarılar elde ediyor.
ABD'ye bile satıyoruz
? Türkiye, dünya savunma sanayi ihracatı alanında 17'nci sıradan bir basamak daha yukarı çıkarak 16'ncılığa ulaştı. Türk savunma ve havacılık sektörünün 2014 yılı ihracatı yüzde 18.7 artarak 1 milyar 647 milyon dolar olarak gerçekleşti. 150'nin üzerinde ülke ve serbest bölgeye ihracat yapan bu sektördeki en büyük satış ise 547 milyon dolar ile ABD'ye yapıldı. En fazla ihracat gerçekleştirilen ikinci ülke 120 milyon dolar ile Malezya, üçüncü ülke ise 106 milyon dolarla   Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Türkiye'nin ihraç ettiği savunma ürünlerinden öne çıkanlar şunlar: 
¥ Paletli ve Tekerlekli Zırhlı Araç: Bu araçlar, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a satıldı. 
¥ Atış Sistemleri, Telsiz: Geçmişte ABD ve Uruguay gibi ülkelere de satışı yapılan telsizler ve bazı atış sistemleri geçen yıl Ürdün'den Pakistan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Endonezya'ya kadar gönderildi. 
¥ Tekerlekli Zırhlı Araç: Türkiye'nin ürettiği tekerlekli zırhlı araçlar artık Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn ordularının da vazgeçilmezleri arasında yerini aldı. 
¥ Yüksek Süratli Botlar: Türk tersanelerinde üretilen botlar, Malezya'dan Gürcistan'a, Mısır'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Katar'dan Pakistan'a kadar farklı ülkelerin ordularına da hizmet veriyor. 
¥ Karakol Botu: Türkiye'nin karakol botu kardeş ülke Türkmenistan Ordusu'na da satıldı. 
¥ F-16 Modernizasyonu: Türkiye, geçen yıl Ürdün ve Pakistan'ın F-16 uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştirdi. 
¥ Uçuş Simülatörü: Havacılık eğitiminde büyük önem taşıyan ve pilotların yetişmesini sağlayan uçuş simülatörleri artık Güney Kore ve Pakistan tarafından da tercih ediliyor. 
¥ 122 mm Roket (Cirit): Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği Cirit roketi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ordusu için de hizmet veriyor. 
¥ Mini İnsansız Hava Aracı: İnsansız hava araçları konusunda hızlı bir atılım yapan ve kısa bir süre sonra ANKA'nın silahlısını da üretmeye çalışan Türkiye, mini insansız hava araçlarını Katar'a da sattı. ANKA'ların da ilerleyen dönemde satışları planlanıyor. 
¥ Denizde İkmal Tankeri: Pakistan Ordusu, Türkiye'nin ürettiği ikmal tankerini kullanmaya başladı.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...