BOTAŞ, Rus gazı için tahkim süreci başlattı

BOTAŞ, Rus gazı için tahkim süreci başlattı

Ekonomi Haberleri

Suriye meselesi sebebiyle ilişkilerin gerildiği Rusya ile doğalgazda fiyat indirimi yapılmadığı gerekçesiyle tahkim süreci başlatıldı.

BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde Rusya'dan alınan doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecinin başlatıldığını bildirdi. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, Gazprom Export ile 15 Aralık 1997'de imzalanan Mavi Akım anlaşmasıyla yılda 16 milyar metreküp, 18 Şubat 1998'de imzalanan Batı Hattı anlaşmasıyla da 4 milyar metreküp olmak üzere Rusya'dan toplam yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıldığı kaydedildi. BOTAŞ ve Gazprom Export arasında yapılan uzun dönemli uluslararası doğalgaz alım satım anlaşmalarının, taraflara belli periyotlarda anlaşma fiyatını revizyon hakkı tanıdığı ifade edilen açıklamada, “Bu çerçevede, anlaşma kapsamında fiyat revizyonu talebini takip eden 6 ay içerisinde tarafların fiyat revizyonu konusunda bir mutabakata varamaması halinde fiyat revizyonunu talep eden tarafın bu tarihten sonra konuyu tahkime götürme hakkı doğmaktadır. Anlaşma kapsamında BOTAŞ'ın 29 Aralık 2014 tarihinde geçerli olmak üzere Gazprom Export'tan fiyat revizyonu talep hakkı bulunmaktadır” denildi.
Fiyat indirimine ilişkin varılan mutabakata istinaden imzalanması gereken zeyilnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanmadığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Sonuç olarak, BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde, Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export'a 26 Ekim 2015'te yazılı olarak bildirmiş olup, bu aşamadan sonra konu tahkim heyetinin kararıyla çözüme kavuşacaktır.”


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...