Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AVM Ciro Endeksi, Eylül'de arttı

/ Kaynak: AA
AVM Ciro Endeksi, Eylül'de arttı

Ekonomi Haberleri  / AA

AVM Ciro Endeksi, bu yılın eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,2'lik artışla 185 puana ulaştı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin eylül ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi eylül ayında 2014'ün aynı ayına göre yüzde 8,2 artarak 185 puana çıktı.


AVM Endeksi verileri üçüncü çeyrek bazında da geçen yılın üçüncü çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 13,9 artış gösterdi. Endeks üçüncü çeyrekte 188 puana yükseldi.


AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre 14 puan arttı ve verimlilik metrekare başına 760 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul'da 826 lira, Anadolu'da ise 716 lira olarak gerçekleşti.


Çeyrek bazında da metrekare başına düşen cirolarda artış yaşandı. AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar 2015 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 20,7 artarak 759 puana çıktı.


"2015 tahminlerimizin üzerinde bir cirosal büyümeyle kapanacak"
AVM Ciro Endeksi'nde eylül ayında kategoriler bazında en yüksek ciro artışı yüzde 27 ile teknoloji kategorisinde yaşandı. Endeks bu dönemde ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 25, yiyecek kategorisinde yüzde 19, hipermarket kategorisinde yüzde 11 ve giyim kategorisinde yüzde 8'lik artış gösterirken AVM'lerdeki diğer alan cirolarında değişim yaşanmadı.


Eylül ayında yüzde 8,1 artış kaydedilen ziyaret sayısı endeksi, üçüncü çeyrek bazında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 7,1'lik bir artışla 106 puana çıktı.


AYD Başkanı Hulusi Belgü sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, eylülün AVM ve perakende sektörü için yaz tatili sonrası yeni sezonun başladığı, okula dönüşle birlikte gerek ciro gerekse ziyaretçi sayısında önemli artışların yaşandığı bir ay olduğunu ifade etti.
Bu yıl tüm bu etkenlerin yanı sıra 9 günlük uzun Kurban Bayramı tatilinin de sektörü olumlu etkilediğini ve cirolarda yüksek artışa ulaşıldığını aktaran Belgü, "AVM sektörünün eylül ayıyla birlikte ilk iki çeyrekte olduğu gibi üçüncü çeyreği de artışla tamamlaması 2015 yılını tahminlerimizin biraz daha üzerinde bir cirosal büyümeyle kapatacağı yönündeki olumlu sinyaller artmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...