Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Nükleere G20 dopingi

Nükleere G20 dopingi

Ekonomi Haberleri

Erdoğan, Abe'den, “Sinop Nükleer Santrali'nin, Cumhuriyetin 100'üncü yılına yetiştirilmesini” istedi. Bu talep üzerine süreç hızlanıyor

Türkiye'nin ev sahipliğinde başlayan G20 Zirvesinde; “terör” ve “mülteciler” gibi bütün dünyayı ilgilendiren konuların yanı sıra, ekonomik ve kalkınma iş birliği anlamında da önemli kararlar alınıyor. Zirveden önce Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinop Nükleer Santrali'nin, Cumhuriyetin 100'üncü yılına yetiştirilmesini talep etti. Nükleer santralin ilk imzaları 2013 yılının nisan ayında Ankara'da atılmıştı. İki liderin görüşmesinden sonra, her iki ülkenin de mutabık kaldığı projenin hızlı ilerlemesi için yeni döneme giriliyor. Bu kapsamda ilk olarak Türkiye'de bir proje şirketi kurulacak. Söz konusu şirket, Türkiye'de ÇED raporu almak için çalışmalar yürütecek. 22 milyar dolar maliyetle Sinop'ta kurulacak Türkiye'nin ikinci nükleer santralinin yapımını, Japonların başını çektiği bir konsorsiyum üstlenmişti. Konsorsiyumda, Elektrik Üretim A.Ş.'nin yüzde 30 hissesi bulunuyor. Sinop'ta kurulacak nükleer santral, 4 bin 480 megavatt kurulu güce sahip olacak.

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi ve Japon Dış Ticaret Teşkilatı tarafından, İstanbul'da “Türkiye-Japonya İş Forumu” düzenlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe, forumda bir araya gelerek iki ülke arasındaki anlaşmaları değerlendirdi. Davutoğlu, “Türkiye için stratejik önem taşıyan altyapı projelerinde Japon dostlarımızla çalışmaktan memnunuz. Marmaray'a Japonya'nın yaptığı katkı, tarihe geçecek niteliktedir. Sinop Nükleer Güç Santrali projesinde de yine iş birliği yapıyoruz. Japonya'yı ve Japon yatırımcılarını önümüzdeki dönemde Türkiye'deki mega projelerde daha aktif bir şekilde görmek istiyoruz. 2014 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3.6 milyar dolar civarındadır, ancak bu yetmez, iki ülkenin potansiyeli bunun çok ötesindedir” diye konuştu. Shinzo Abe de, “İki yıl önce Marmaray'ın açılışına katılmıştım. Metroya bindiğim günü, dün gibi hatırlıyorum. Türkiye ve Japonya'nın, Asya'yı iki uçtan tutan iki kanat olduğunu söylemiştim. Bu iki kanadın daha da güçlenmesini sağlayacağız. Şimdi Sinop Nükleer Santrali'nde Japon firmaları aktif rol oynuyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...