İhracatçılar endişeli

/ Kaynak: İHA
İhracatçılar endişeli

Ekonomi Haberleri  / İHA

Türkiye'nin ikinci büyük pazar kapısı olan Irak'a ihracatın son dönemde giderek düşmesi ve Irak'ın 3'üncü sıraya gerilemesi ihracatçıları endişelendiriyor

Düşüşe çare arayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanı Abdulstar Majid ile görüşerek, sıkıntıların giderilmesini istedi. 


AKİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak pazarının Ekim ayından bu yana yaşanan gerileme nedeniyle ihracatta 3'üncü sıraya inmesi, ihracatçıları harekete geçirdi. Üyelerden gelen şikayetler üzerine, AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin ile birlikte Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Tarım Bakanı Abdulstar Majid'i ziyaret ederek, sıkıntıların aşılması için gereken çabanın gösterilmesini istedi. Tarım Bakanı Majid'e son verileri aktaran Aymen, “Son 5 yıllık dönemde Türkiye ihracatında 2'nci sırada yer alması dolayısıyla ülkemiz ve ihracatçılarımız için büyük bir önem taşıyan Irak pazarında düşüş yaşanıyor. Öyle ki, yaşanan sorunların göstergesi olarak 2015 yılı Ekim ayı itibariyle Irak, gerçekleşen ihracatta 3'üncü sıraya kadar geriledi. AKİB üyelerinin Irak'a ihracatında ise 2015 yılında yüzde 24 oranında düşüş kaydedildi. Sektör bazında incelendiğinde de ihracatta en yüksek paya sahip demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 25, hububat bakliyat ve yağlı tohumlarda yüzde 33, yaş meyve sebzede yüzde 9, canlı hayvan ve su ürünlerinde yüzde 35, kimya sektörü ihracatında ise 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 10 azalma meydana geldi” dedi. 


Siyasi belirsizliklerin ihracatı olumsuz etkilediğinin ve özellikle tarım ürünleri ihracatındaki düşüşün ihracatçılar açısından kaygı verici olduğunun altını çizen Aymen, önümüzdeki dönemde alınabilecek tedbirler ve sorunlara ait çözüm önerilerini de Bakan Majid'e sundu. 


“SİYASİ İŞBİRLİKLER EKONOMİK ALANDA DA SÜRDÜRÜLMELİ” 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ateş de Türkiye kimya sektörü ihracatında 2015 yılı ilk 10 ayında yüzde 6 oranında düşüş olduğunu belirterek, AKİB'ten yapılan ihracatın ise bu oranın üstüne çıkarak yüzde 10 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Ateş, siyasi işbirliklerinin ekonomik alanda da sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, Irak'ın sektör ihracatında sahip olduğu payı kaybetmemesi adına girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi. 


AKİB heyetinin ziyaretinde, Tarım Bakanı Majid tarafından ülke üreticilerini desteklemek amacıyla 19 Kasım 2015 tarihi itibariyle mısır ithalatının 1 ay süre ile durdurulacağı bilgisinin verilmesinin ardından, heyet üyeleri süre uzatım talebinde bulundular. 
Görüşmede, AKİB tarafından üyelerin Irak'a ihracatına dair detaylı bir rapor hazırlanmasına karar verilirken, iki ülkenin ilgili Bakanlıkları arasında işbirliği ve koordinasyon konusunda somut adımlar atılması gerektiği ortak görüşüne varıldı. İki kurum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Mersin'e davet edilen Tarım Bakanı Abdulstar Majid, daveti memnuniyetle kabul ettiğini ifade ederek, uygun bir tarihte Türkiye ve AKİB'i ziyaret etmeyi arzu ettiğini kaydetti. 

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...