Yabancı seçimini yaptı

Düzenleyen:
Yabancı seçimini yaptı

Ekonomi Haberleri

Petro-kimya alanında 1 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanan Çinli firma arazi arayışına girdi. Gıda devi bir diğer firma ise satın alma ya da sıfırdan yatırım için alternatifleri değerlendiriyor

Ömer Temür İSTANBUL
Haziran ayındaki seçimlerin ardından beklemede kalan yabancı yatırımcı 1 Kasım’da yeniden harekete geçti. Çinli bir firma petro-kimya alanında 1 milyar dolarlık yatırım için arazi arayışına girerken, ilaç ve gıda devi firmalar Türkiye’ye giriş yapmaya hazırlanıyor. 
Yabancı yatırımlar hakkında bilgi veren Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yılın ilk dokuz ayında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarının 12.6 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Dokuz aylık dönemde geçen yılın tamamında yapılan yatırıma ulaşıldığını ifade eden Ermut, “Yabancı yatırımlarda Ocak-Eylül 2015 döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 32 oranında bir artış oldu. Seçim sonuçlarının da olumlu etkisiyle 2014 yılını 14 milyar doların biraz üstünde kapatırız. Bu süreç seçimsiz 4 yıl boyunca artarak devam edecek. 2017 yılında 15 milyar dolar, 2018 yılında da 16 milyar dolar yabancı yatırım gelir” diye konuştu.
Özellikle Uzak Doğu ülkelerinden Türkiye’ye büyük bir ilgi olduğunu belirten Ermut, petro-kimya alanında yatırım yapmak isteyen Çinli firma ile görüşmelerin sürdüğünü anlattı. Ermut şunları söyledi: “1 milyar dolarlık bir yatırım düşünüyorlar. Arazi arayışı içerisindeler. 2016 yılı firma için karar yılı olacak. Diğer bir önemli yatırım da ilaç ve gıda sektöründe olacak. İlaç yatırımı katma değer ve inovasyon açısında önemli. Gıda firması ise satın alma ya da sıfırdan bir yatırım yoluna gidebilir. Önümüzdeki dönemlerden Çin’den otomotiv yatırımları da alacağız. Artık 4 yıllık seçimsiz bir dönem bizi bekliyor. Bu dönemde yatırım ortamını iyileştirerek yatırımcılara daha öngörülebilir ortam sunacağız.” 
1 Kasım seçimlerinin yatırımcıya iyi bir mesaj verdiğine dikkat çeken Ermut, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşanan gelişmelerin ise yatırımcıyı tedirgin ettiğine değindi. Ermut, “Yabancı yatırım için geldiğinde sadece iç piyasayı hedeflemiyor bölgeyi de hedefliyor. Bölgede kriz gördüğünde ise yabancı bekle-gör diyor. Suriye’nin durumu ne olacak? Global ekonomi, FED beklentisi, Avrupa’daki krizler bunların hepsi çok önemli” dedi. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...