Fındık Araştırma Enstitüsü'nün (FAE) çalışmaları sonucunda Türkiye'nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındıktan cips üretimi gerçekleştirildi.

FAE Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fındıktan Cips Üretme İmkanlarının Araştırılması Projesi'ni 2015 yılı itibariyle faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Gıda mühendislerinin çeşitli formüller kullanarak fındıktan cips ürettiklerini belirten Kızılcı, "Değişik formülasyonlar, değişik baharatlar kullanılarak fındıktan cips ürettik. Bunun yanında fındık unundan direkt olarak da cips üretilebiliyor. Fındık yağı fabrikalarından çıkan posalardan cips üretme şansı araştırılıyor" dedi.

Kızılcı, fındık unu ve buğday unu karışımı, yüzde 100 fındık unu ve baharat karışımı cips ürettiklerini ifade ederek, bu formüller üzerinde çalışıldığını, şu an itibariyle elde edilen sonuçların oldukça olumlu olduğunu kaydetti.

"Fındık cipsi tamamen doğal"
Toplumda çocuklara cips yedirme hususunda çeşitli tereddütler olduğuna işaret eden Kızılcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Piyasadaki cipslerin sağlık yönünden zararlı olduğuna dair toplumda bir algı var. O nedenle ebeveynler çocuklarına cips yedirme hususunda tereddütlü davranıyorlar. Biz de bu tereddüdü ortadan kaldıracak şekilde tamamen doğal, fındıktan yapılmış, katkı maddesi olmadan kendi yağında kavrulmuş cips üretelim ve çocuklarımıza bu cipsleri yedirelim diye düşündük. Şu an itibariyle ürettiğimiz ürünlerde hiç bir katkı maddesi yok, tamamen doğal fındık ve baharatlardan kullanılarak cips elde ediyoruz."