Şırnak doğalgaz boru hattı ihaleye çıkıyor, 20 milyar dolarlık kesik

Düzenleyen:
Şırnak doğalgaz boru hattı ihaleye çıkıyor, 20 milyar dolarlık kesik

Ekonomi Haberleri

Her yıl Rusya'ya 20 milyar dolarlık gaz faturası ödeyen Türkiye, Kuzey Irak gazının devreye girmesiyle bağımlılıktan neredeyse tamamen kurtulacak

Türkiye, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alternatif kaynaklar ararken, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ), Kuzey Irak gazını ulusal şebekeye aktaracak Şırnak Doğalgaz Boru Hattı'nın bir hafta içerisinde ihaleye çıkarılması bekleniyor. Hatla özellikle Doğu'daki doğalgaz ihtiyacının güvenli bir şekilde karşılanması hedeflenirken, Kuzey Irak gazı 2020 yılına kadar Rusya'ya bağımlılığı da tamamen bitirecek. 
Edinilen bilgiye göre, söz konusu doğalgaz boru hattının 185 kilometre uzunluğunda ve 40 inç genişliğinde olması, Mardin'in 35'inci kilometresinden başlayarak Silopi sınırında sona ermesi öngörülüyor. Boru hattı ihalesinin 31 Aralık'tan önce tamamlanması için sürecin bir hafta içinde başlatılması planlanıyor. Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin Başkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi olduğunu ve bu miktarın Türkiye'nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini açıkladı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın 2-3 yıl içerisinde Türkiye'ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020'lerin başında ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılacağını ifade etti. Türkiye'nin Rusya'dan her yıl 20 milyar dolarlık doğalgaz aldığı düşünüldüğünde Kuzey Irak gazının Türkiye'ye gelmesiyle Rusya'ya bağımlılık neredeyse tamamen bitecek. 

RUSYA'YA NE KADAR BAĞIMLIYIZ?
 Türkiye doğalgazının tamamına yakınını ithal ediyor. Bu ithalatın yüzde 85’i 3 ülkeden (Rusya, İran ve Azerbaycan) uzun dönemli alım anlaşmalarıyla boru hatları vasıtasıyla gerçekleşiyor.
Toplam doğalgaz ithalatı (49.2 milyar metreküp) içinde Rusya’nın payı yüzde 55 (27 milyar metreküp). Türkiye, Rusya ile yaptığı uzun süreli anlaşmalar gereğince en az önümüzdeki 10 yıl boyunca yaklaşık bugünkü ithalat seviyesini korumak zorunda. Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği petrolün oranı ise yüzde 35 civarında. 
Türkiye’ye gaz taşıyan 4 boru hattı var. Bunlar Rusya’nın kontrol ettiği Batı Hattı ve Mavi Akım ile Azerbaycan ve İran hatları. Azerbaycan’dan gelen boru hattının kapasitesi yıllık 6.6 milyar metreküp, İran’dan gelen 10 milyar metreküp. Rusya’nın kontrolündeki Batı Hattı 14 milyar metreküp, Mavi Akım ise 16 milyar metreküp kapasiteye sahip. Bu boru hatları, ortalama olarak yüksek kapasite ile çalışıyorlar. 
Şırnak doğalgaz boru hattı ihaleye çıkıyor, 20 milyar dolarlık kesik
Türkiye de ambargo silahını çekiyor 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın Türk şirketlerine uyguladığı ambargoyu tırmandırması halinde benzer şekilde karşılık verebileceklerini açıkladı. İki ülke arasında yaşanan krizden sadece Türkiye’nin zarar görmeyeceğini belirten Tüfenkci, "Rusya Türkiye’den daha fazla zarar görür. Biz bakanlık olarak kapılarımızı kapatmıyoruz, Rus mallarına karşı herhangi bir ambargo uygulamıyoruz ama karşı taraf bunu tırmandırırsa ileride ayni ile mukabele olabilir. Biz bu krizin uzun süreli olmayacağını düşünüyoruz ve özellikle sağduyunun hakim olacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...