Ekonomi 4 köşe

Düzenleyen:
Ekonomi 4 köşe

Ekonomi Haberleri

Siyasi belirsizlik, FED’in beklenen faiz artırımı, komşularda jeopolitik gerginlik, AB’deki ekonomik problemler ve Çin’deki yavaşlamaya rağmen yüzde 4 büyüdük

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Hem terör olaylarının tırmandığı hem de siyasi belirsizliğin tavan yaptığı yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi, yüzde 4 ile sürpriz bir büyümeye imza attı. Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, yüzde 20'lik artışla 65.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri ise yüzde 7.5'lik artışla 113 milyar lira oldu. Hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, yüzde 11 yükselerek 283 milyar liraya çıktı. Bu yılın 9 aylık döneminde de, geçen yılın aynı dönemine göre gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 3.4'lük artış kaydetti. Türkiye ekonomisi 2015 yılının birinci çeyreğinde yüzde 2.5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 büyüme kaydetmişti. Geçen yılın tamamında ise büyüme yüzde 2.9 olarak gerçekleşmişti.
ŞİMŞEK: DAHA İYİ OLACAK
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2015 yılında çok zor bir konjonktürde Türkiye'nin başarılı bir büyüme performansı sergilediğini vurguladı. Şimşek, şunları söyledi: "Yılın üçüncü çeyreğinde büyüme, özel sektör talebi öncülüğünde gerçekleşmiştir. 2015 yılında iki seçim sebebiyle oluşan siyasi belirsizliklere, FED’in faiz artırımı beklentisiyle küresel piyasalardaki dalgalanmaya, komşu ülkelerde artan jeopolitik gerginliğe, en büyük ticaret ortağımız olan AB’deki ekonomik problemlere ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’deki yavaşlamaya rağmen elde ettiğimiz büyüme, yadsınamayacak bir başarıdır. 2016 yılı çok daha iyi olacaktır. Çünkü kasım seçimleri sonrası ülkemizde siyasi görünümün iyileşmesi ve dört yıllık iktidar döneminde reformları hızla uygulamaya koyacak olmamız, orta vadede gelişmiş ülkelerle arayı kapatmaya devam edeceğimizi göstermektedir."
Maliye Bakanı Naci Ağbal da, büyümeye net ihracatın katkısının 0.1 puan, iç talebin katkısının da 3.9 puan olduğunu ifade etti. Ağbal, "1 Kasım seçim sonuçları ile siyasi belirsizliğin son bulması, hem tüketici hem de reel sektör güvenini büyük bir hızla artırmıştır. Sanayi üretimi, kapasite kullanımı gibi son çeyreğe ilişkin göstergeler de hızlanmaya işaret etmektedir. Bu olumlu görünüm, yıl sonu büyümesinin yüzde 3'ün üzerinde olabileceğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, ülkenin tekrar hızlı büyümenin yaşandığı ve yatırımların arttığı döneme girdiğini belirterek, "Son çeyrekte sanayide ciddi artışlar görülecek ve büyümenin öncüsü sanayi olacaktır" diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...