FED’den yumuşak geçiş

Düzenleyen:
FED’den yumuşak geçiş

Ekonomi Haberleri

ABD Merkezi Bankası; 2,5 yıldır süren normalleşme politikası ve 1 yıldır küresel piyasaları etkileyen faiz sürecinde dün adım attı ve faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,50’ye yükseltti.

Küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına sebep olan aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, beklendiği gibi faiz artış kararıyla sona erdi. FOMC üyeleri, tam 7 yıldır sıfıra yakın tutulan politika faiz oranını, yüzde 0-0,25 aralığından, yüzde 0,25-0,50 aralığına artırma kararını oy birliğiyle aldı. Fed Başkanı Janet Yellen yaptığı açıklamada faiz artış kararıyla ABD’de olağanüstü bir dönemin sonuna gelindiğini ve faiz artırımlarının kademeli olacağını vurguladı. 
Yellen ilk faiz artırımının önemini abartmamak gerektiğini, para politikasının hâlâ genişlemeci olmayı sürdüreceğini belirterek “Ekonomiyi yakından izliyor olacağız. Bir sonraki artış için hem enflasyon hem de işgücü piyasa verilerine bakacağız” dedi. 
Fed’in normalleşme süreci içinde 1 yıldır faiz artırım kararını sürekli bir sonraki toplantıya bırakan ve beklentilerin sürekli artmasına sebep olan bu karar sonrası, piyasalardaki rüzgar dindi. Uzmanlar, FED’in ‘yumuşak’ geçişi öngördüğü ve Yellen’in ‘piyasaların gidişatına göre ‘faiz artırımının kademeli devam edeceğini açıklamasından sonra dolarda yukarı yönlü bir hareket beklemezken, küresel hisse senedi piyasalarında kısa süreli bir yükseliş beklenebileceğini kaydediyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...