Akıllı etikete beşinci rötar

Düzenleyen:
Akıllı etikete  beşinci rötar

Ekonomi Haberleri

‘Akıllı Etiket’ uygulaması, gıda firmalarından gelen talepler doğrultusunda; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1 yıl daha ertelendi.

Damla Peker ANKARA
Tüketicinin satın aldığı bal, çay, sıvı yağ, bebek maması gibi ürünün içeriğini, son kullanma tarihini, ürün hakkında toplatma kararı olup olmadığını internet üzerinden veya bir telefonla öğrenebilmesini sağlayacak 'akıllı etiket' sistemi 5’inci defa ertelendi. Avrupa Birliği uyum çerçevesinde internet, mobil uygulama, sesli yanıt sistemi ve kısa mesaj olmak üzere 4 farklı sorgulama yapabilme imkânı sağlayacak olan Ürün Doğrulama Takip Sitemi (ÜDTS) uygulama için ilk tarih 31 Aralık 2013 olarak belirlenmişti. Takip Sistemine son başlama tarihini firmaların talepleri sebebiyle önce 31 Ağustos 2014'e erteleyen bakanlık, bu tarihi 6 ay daha uzatarak 1 Mart 2015'e çekmişti. Ancak, daha sonra akıllı etiket uygulaması alınan karar doğrultusunda 31 Aralık 2015’e kaydırılmıştı. Bakanlık, gıda firmalarının yoğun talepleri ve sektörün hazırlıklarını tamamlayabilmesi amacıyla tekrar değişikliğe giderek uygulamayı 31 Aralık 2016’ya erteledi. Sistem, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, çay, bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, pirina yağı, bitkisel yağlar, karışım bitkisel sıvı yağlar), bebek mamaları, formülleri ile ek gıdalar için geçerli olacak.
ÜDTS NEDİR?
Gıda ürünlerine yapıştırılacak tek kullanımlık etiketlerle tüketici, satın aldığı ürün üzerindeki etiketi basitçe sorgulayarak birçok bilgiye ulaşabilecek.  Sistem, ürün etiketi üzerinde bulunması zorunlu olan ancak bazı tüketicilerin okumakta zorluk çektiği bilgilere ulaşımı kolaylaştıracak. Ayrıca ürünün etiket veya ambalaj üzerinde yapılabilecek bilgi değiştirmeye yönelik her türlü müdahalenin de önüne geçilecek. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...