Dahice dönüş

Düzenleyen:
Dahice dönüş

Ekonomi Haberleri

Hükümetin TÜBİTAK aracılığıyla desteklediği ‘tersine beyin göçü’ meyvelerini vermeye başladı. 2 bine yakın bilim insanı konuya ilişkin bilgilendirilirken, bunların 1.135’i yurda döndü

OSMAN ÇOBANOĞLU

Senenin son günlerinde Hükümet’in en önemli projelerinden olan ‘tersine beyin göçü’nün 5 yıllık rakamları netlik kazandı. Yapılan çalışmalar kapsamında yüzlerce bilim insanının geri döndüğü öğrenildi. Hükümet, TÜBİTAK aracılığıyla tersine beyin göçü için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Özellikle son 5 yıldır Türkiye içinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerde Türkiye’den yıllar önce ayrılan araştırmacılara Türkiye Araştırma Alanı’ndaki son gelişmeler, yaşadıkları ülkelere giderek aktarılıyor. Bunun yanı sıra bu bilim insanları Türkiye’ye de davet edilerek, Türkiye Araştırma Alanı’nı nasıl geliştirebileceğine dair görüş alışverişinde bulunuluyor. 
1.935 KİŞİ BİLGİLENDİRİLDİ
TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından 2007-2013 yılları arasında yürütülen AB 7. Çerçeve Programı aracılığıyla beyin dolaşımına yönelik kapsamlı çalışmalar da gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar şu anda da Ufuk2020 Programı kapsamında devam ediyor. Yapılan etkinlikler kapsamında 2010-2015 yılları arasında ABD, Kanada ve Avrupa’da toplam 18 “Hedef Türkiye” etkinliği düzenlenerek, toplam bin 935 bilim insanının birebir bilgilendirildiği öğrenildi.
24 MİLYON AVRO DESTEK
Yapılan bilgilendirmeler hızla meyvelerini vermeye devam ediyor. Bilgilendirme etkinlikleri sonucunda son 5 yıl içerisinde doktorasını tamamlamış  bin 135 bilim insanının Türkiye’ye dönmesi sağlandı. Bunlardan 327’si AB programlarıyla destekleniyor. Tersine beyin göçü kapsamında desteklenen bu araştırmacıların yüzde 90’ı ABD’den dönerken, araştırmaları için aldıkları toplam proje bütçeleri 24 milyon avroyu buldu. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...