Elektrik, telefon, alkol ve sigaraya zam

Düzenleyen:
Elektrik, telefon, alkol ve sigaraya zam

Ekonomi Haberleri

Sigara ve alkol üzerinden alınanvergi oranları artarken, cep telefonlarının ilk satışından alınan vergi yüzde 33 artışla 120 liradan 160 liraya çıktı. Elektrik fiyatları da 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6.8 oranında arttı

Yeni yılla beraber alkollü içecekler, sigara ve cep telefonlarından alınan vergi oranı artarken elektrik fiyatlarına da zam geldi. Buna göre, tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yaklaşık yüzde 15 artırıldı. Tütün mamullerinde uygulanan ÖTV'de de artışa gidildi. Paket başına asgari maktu vergi 4.20 liradan 4.42 liraya, paket başına maktu vergi de 19.68 kuruştan 24.68 kuruşa çıkarıldı. Cep telefonlarında adet başına uygulanan 120 liralık vergi ise 160 lira olarak belirlendi. 
Elektrikte de 1 Ocak itibarıyla zamlı tarifeye geçildi. Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti. Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti.
EPDK geçtiğimiz günlerde dağıtım şirketlerinin şebeke üzerinden elde ettiği reklam ve kira gelirlerinin yanı sıra danışmanlık hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tüketiciye indirim olarak yansımasını öngören bir karar almıştı. Bu kararın önümüzdeki süreçte elektrik fiyatlarında indirim olarak tüketiciye yansıması bekleniyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...