Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Elitaş: DTÖ kurallarını işleteceğiz

Düzenleyen:
Elitaş: DTÖ kurallarını  işleteceğiz

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya’nın ticaret kuralları dışında yaptığı yanlışları hukuk nezdinde takip edeceklerini ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları çerçevesinde Türkiye’nin hakkını arayacağını söyledi

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'yle birlikte 2015 ihracat rakamlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin ihracatının 2015’te yüzde 8.6 gerileyerek 143.9 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Elitaş, “İthalatımız ise yüzde 14.5 gerileyerek 207.1 milyar dolar oldu. Bu yıl dış ticaret açığımız yüzde 25.5 gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 65.1'den yüzde 69.5'e yükseldi, 2015 sonunda yüzde 5'in altına düşeceğini tahmin ettiğimiz cari açık/GSYH oranının 2016 yılında yüzde 4'e yaklaşacağını öngörüyoruz. 2016'da ise küresel ekonominin nispeten daha iyi olması ve kısmi bir toparlanma yaşaması bekleniyor. Genel beklenti, 2016 yılında küresel büyümenin yüzde 3.3 ile 3.6 arasında olması yönünde” ifadelerini kullandı.
RUSYA’YA İHRACAT YÜZDE 52 DÜŞTÜ
Toplantıda soruları da yanıtlayan Elitaş, Türkiye'nin Rusya'yla ticaret dengelerinin ne noktada olduğu sorusu için “Rusya'yla yaptığımız ihracat 1 Ocak-30 Kasım tarihleri arasında yüzde 40'a yakın bir azalma ortaya çıkmış. Olayın başladığı ilk günden itibaren Rusya'ya yaptığımız ihracatta çok büyük bir düşüş var. 24 Kasım-31 Aralık tarihleri arasındaki düşüşse yüzde 52 seviyelerinde” yanıtını verdi. Rusya'nın Türkiye'ye yönelik bazı ekonomik yaptırımlarının Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu vurgulayan Elitaş, “Rusya'nın gümrükte malları gereksiz yere bekletmesi firmalarımızı yasaklayıcı ve kısıtlayıcı muamelelere tabi tutması Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır. Süreci çok yakından takip ediyoruz. Dünya Ticaret Örgütü hukuku çerçevesinde sahip olduğumuz hakları sonuna kadar kullanacağız. Rusya'nın ticaret kuralları dışındaki ortaya koyduğu bütün yanlışların hukuk nezdinde takip edileceğini ifade etmek istiyorum” dedi. Rusya'nın ticareti kurallarına göre yapması gerektiğini vurgulayan Elitaş, “Ticaret ahlak dışı kuralları bünyesinde barındırmaz. Askeri meseleler askeri kişiler tarafından çözülür. Siyasi meseleler siyasi kimlikler tarafından yerine getirilir. Ama ticari kurallar ticaretin muhatapları tarafından usulüne uygun şekilde ortaya çıkarılır” diye konuştu. Elitaş, “Rus idarecilerinin şunu iyi bilmesi lazım. Türk ihracatçısını cezalandırmaya kalkarken kendi vatandaşına zulüm yapmaktadır. Bir domatesin tanesi 6 liraya çıkmıştır. Bu Türk ihracatçısına verilen bir ceza değil, Rus tüketicisine yapılan bir eziyettir” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...