Enflasyon için gıdaya neşter

Düzenleyen:
Enflasyon için  gıdaya neşter

Ekonomi Haberleri

Yüksek enflasyonun birçok sebebi bulunduğunu, bunlardan birinin TL'deki değer kaybı olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, gıdaya da önemli bir neşter gerektiğini söyledi...

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl en öncelikli makro mücadelenin enflasyonla olacağını ifade etti. Ntv'de soruları cevaplayan Bakan Şimşek, enflasyonun, arzulanan bir seviyede olmadığını belirterek, "2015 yılının genel makro performansı anlamında notumuzun düşük olduğu alanlardan biri enflasyon. Bunun birçok nedeni var ama en önemlisi liradaki ciddi değer kaybı" dedi. Gıda fiyatlarının da yüksek enflasyonda etkili olduğunu, buradaki katılığın devam ettiğini söyleyen Bakan Şimşek, "Enflasyon, hedefin çok üzerinde, kritik bir noktaya geldi. 2016 için çok güçlü bir mücadele gerekecek. Hedef tabii ki yüzde 5-7 arasına indirmek. Bu başarılabilir ama makro resme baktığımızda enflasyon tablosu çok iyi değil. Asgari ücretin reel olarak yüzde 20 civarında artmış olması ciddi bir handikap. Elbette asgari ücretlimize verdiğimiz sözü tuttuk ama enflasyona yüzde 1.1-2.1 arasında etkisi olabilecek" diye konuştu.
DAHA ÇOK İŞ VE AŞ
Cari açıkta hızlı daralma olduğunu, muhtemel cari açığın 31-32 milyar dolar seviyesinde olacağını belirten Şimşek, "Bu rakam, son yılların en düşük cari açığı olacak. Geçen sene 800 bin civarında vatandaşımıza iş imkânı bulduk. Fena bir performans değil ama buna rağmen işsizlik oranı yüksek seyrediyor. Bu yıl ise büyümede daha iyi performans gösterebiliriz. Büyük resme baktığımızda siyasi istikrar var. Reformlar konuşuluyor. Bu büyümeyi olumlu etkileyecek. Büyüme yüzde 4'ün üzerinde, yüzde 4.5 civarında olabilir. 2015 büyümesi, yüzde 3.5-4 civarında gelebilir. Hedefimiz daha çok aş ve iş. AB'deki toparlanma büyük bir öneme sahip. Dışarıdan doğrudan yatırımların da artacağını bekliyoruz" dedi. Şimşek, kamuda yılı sıfır açıkla kapattıklarını, AK Parti'nin seçim öncesindeki bütün vaatlerinin yerine getirileceğini, bu durumda dahi bütçenin denk olacağını ifade etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...