Dolar düştü borsa çıktı gözler faiz indiriminde

Düzenleyen:
Dolar düştü borsa çıktı gözler faiz indiriminde

Ekonomi Haberleri

FED, faiz artırmayınca dolar 2.85'e kadar düştü. Borsa yüzde 2.52 prim yaparken, TCMB'den faiz indirimi beklentisi artmaya başladı...

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırmaması, ardından yaptığı açıklamada da yıl içinde yüzde 4 yerine yüzde 2 faiz artışı tahmini yapması, doların bütün dünyada son ayların en düşük seviyesine gerilemesine sebep oldu. Dolar, önceki akşam Türkiye saati ile 20.00 civarında yapılan açıklamanın ardından hemen  hemen bütün para birimleri karşısında değer kaybetti. Yurt içinde 2.92 TL'ye kadar düşen yükselen dolar, dün 2.85 TL'ye kadar geriledi ve 22 Ekim 2015'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi. FED'in faiz indirimini erteleme kararı ile petrol 38 dolardan 41 dolara kadar yükselirken, geçen hafta ortasında 115 liraya kadar düşen gram altın dün 116 lirayı aştı. Yükseliş, diğer altın türlerinde de kendini gösterdi. Cumhuriyet altın 778 lira, 22 ayar bilezik 109, çeyrek altın da 191 liradan işlem gördü.
BORSA YILIN EN YÜKSEĞİNDE
Borsa İstanbul, FED'in kararı ile alımların artmasına sahne oldu. Bu haftayı çıkış ağırlıklı sürdüren Borsa'da önceki gün 79 bin 369 puandan kapanan endeks, dün 81 bin 377 puana yükselerek yüzde 2.52 prim yaptı. Bu seviye borsada son 4 ayda görülen en yüksek endeks değeri olarak kayıtlara geçti. Analistler, özellikle banka hisselerine yabancıların talebinin arttığını, 82 bin endeksin görülmesi halinde yükselişin devam edebileceğini ifade ediyor.
ABD Merkez Bankası FED'in kararının ardından piyasada 10 yıl vadeli tahvil faizleri 3.5 ayın en düşük seviyesine düştü ve yüzde 10’un altını tesçt etti. Şimdi gözler, 22 Mart'ta toplantı gerçekleştirecek olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararına çevrildi. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın üst bantta bir indirim yapabileceğini söyledi. Ertem, "Özellikle gecelik borç verme yani banka sistemini finanse etme faizi olan üst bantta bir indirim söz konusu olabilir" dedi. Faiz kararını 24 Mart'ta açıklayacak olan TCMB'nin politika faizi yüzde 7.5, koridorun alt bandı yüzde 7.25 ve faiz koridorun üst bandı yüzde 10.75 seviyesinde bulunuyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...