Alıcı da satıcı da faizlere kilitlendi

Düzenleyen:
Alıcı da satıcı da faizlere kilitlendi

Ekonomi Haberleri

Konut ve otomobil başta olmak üzere bütün sektörler, 'Merkez'in faiz indiriminin ardından bankaların da tüketici kredisi faiz oranlarını aşağı çekmesini bekliyor

Merkez Bankasının iki ayda faiz koridorunun üst bandında toplam 75 baz puan indirim yapması, kredi oranlarının düşmesi yönünde beklenti oluşturdu. Konut sektörünün üreticileri de tüketicileri de bankaların bir an önce faiz indirimine gitmesini bekliyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faiz oranlarının düşük olmasının mutlaka konut satışlarına olumlu yansıyacağını ifade etti. Bu oranların gerçek anlamda mortgage kredisinde olduğu gibi yüzde 0.50-0.60 aralığına gerilemesini arzu ettiklerini vurgulayan Durbakayım, "Faizlerin bu seviye inmesi, faiz faktörünün ortadan kalkması anlamına gelir" dedi. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu da, bir dönem yüzde 0.60-0.70 bandına kadar inen faiz oranlarını hatırlatarak, "Uzun zamandır oranlar yüzde 1.10-1.20 bandında. Beklentimiz, faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesidir. Özellikle orta sınıf için faiz oldukça önemli" diye konuştu. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise şunları söyledi: "Bir an önce bankalar, konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmeli. Yüzde 1'e düşmesi bile oturma amaçlı konut almak isteyenler için bir fırsat."
OTOMOBİLDE BEKLENTİ
Öte yandan Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, faizdeki indirimin otomobil satışlarına da olumlu yansımalarını beklediklerini söyledi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, "Faizlerin yüzde 1'in altına gelmesi otomotiv alımlarını tetikleyen bir faktör olacaktır" derken; Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, "Önümüzdeki aylarda toplam satış hacmindeki gerilemeyi telafi edebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
TÜKETİCİ HEYECANLI
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyon Başkanı Hatice Kolçak, TCMB'nin faiz indiriminin tüketicide de heyecana sebep olduğunu belirtti. Konut kredisi kullanarak ev almayı düşünen tüketicilerin yüksek faiz oranlarından dolayı uzun zamandır beklediğini hatırlatan Kolçak, "Bankalar piyasanın beklentisini gözardı etmemeli. Konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmeli" şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...