30 bin liralık hibeyle gençler köye dönüyor

Düzenleyen:
30 bin liralık hibeyle  gençler köye dönüyor

Ekonomi Haberleri

Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı yoğun ilgi gördü. Programa 20 günde 370 bin genç çiftçi ön başvuruda bulunurken, 135 bini evraklarını tamamladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilmesine yönelik başlatılan ve köyden kente göçü tersine çevirmesi beklenen ‘Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı’na 20 günde 370 bin kişi başvurdu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, programa 13 Nisan itibarıyla başvuruların başladığını hatırlatarak, genç çiftçilerin programa yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti. Çelik, programın 3 yıllık bir süreci olduğunun altını çizerek, projeye bu yıl için 450 milyon lira bütçe ayrıldığını kaydetti.
12 MAYIS’A KADAR SÜRECEK
Proje başvurularının 12 Mayıs'a kadar devam edeceğine dikkati çeken Çelik, bugüne kadar internet üzerinden ön başvuru yapan kişi sayısının 370 bine ulaştığını belirtti. Çelik, bunlar içerisinden evraklarını tamamlayarak il veya ilçe müdürlüklerine başvuran genç çiftçi sayısının 135 bin olduğunu aktardı. Bakan Çelik, internet üzerinden yapılan başvuruların 364 bininin hayvansal üretim amaçlı projeler olduğuna işaret ederek, söz konusu ön başvuruların 5 bin 700’ünün de bitkisel üretimi hedeflediğini bildirdi. Hayvansal üretim proje başvurucularının 134 bininin evraklarının il ve ilçe müdürlüklerine ulaştığını belirten Çelik, "Şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapıyoruz” diye konuştu.
HANGİ PROJELERİ KAPSIYOR
Söz konusu destekten yararlanabilmek için belirlenen proje konuları şöyle: “Hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri, arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projeleri, kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği projeleri, bitkisel üretime yönelik, kapama meyve bahçesi tesisi projeleri, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projeleri, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projeleri, kültür mantarı üretimi projeleri, yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeler, coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projeler, coğrafi işareti olan gıdaların üretimi konulu projeler.”

Köye dönüşlerin önü açılabilir

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, hibeden yararlanmak için yaklaşık 7 bin kişinin müracaat ettiğini belirterek, “Başvuru sayısının 10 bini aşmasını bekliyoruz. Hizmetler ücretsiz sunuluyor. Hibeden, istenen şartları taşıyan herkes yararlanabilecek” dedi. Projenin köylerden kentlere göçten kaynaklanan sorunları büyük ölçüde gidereceğine inandığını vurgulayan Yılmaz, “Proje, köye dönüşlerin önünü açabilir” diye konuştu.

Şehir hayatında heder oluyorlar

Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, başvuru süresi tamamlandığında il genelinde müracaat sayısının bin 300 civarında olmasını beklediklerini anlattı. Yıldız, “Genç nüfusumuz gerçekten şehir hayatında heder olmakta ve geçimini temin edemediği zaman da başka yerlere yönelmektedir. Bu amaçla güzel bir çalışma. Üretim yapabilecek kapasiteye sahip topraklarımız var” dedi.

45 yaş altı kimse köyde kalmamıştı

Çanakkale’de faaliyet gösteren Truva Sulama Birliği’nin başkanlığını yürüten İlhan Ulus ise, köylerde 45 yaş altında kimsenin kalmadığını ifade ederek, “Proje, yeniden köyüne dönüp kendi işini kurmak isteyen gençlerimiz için avantaj sağlayacak. Bunu değerlendiren gençlerin, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapma imkanı var. Bu sayede genç nüfusun köye dönmesi sağlanacak” değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...