Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Enerji kapasitesi 2023'e kadar ikiye katlanacak

Düzenleyen:
Enerji kapasitesi 2023'e kadar ikiye katlanacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin elektrik şebekesinin dünyada 5’inci olduğunu belirten Enerji Bakanı Albayrak, “10 yıl içerisinde ülkemiz toplamda 101 milyar liralık bir yatırım tutarını sadece elektrik dağıtım sektörüne harcamış olacak” dedi.

Osman ÇOBAĞANOĞLU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, önümüzdeki 10 yılda elektrik dağıtım sektörüne harcanacak paranın 101 milyar lirayı bulacağını söyledi. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) sektör toplantısında konuşan Bakan Albayrak, “780 bin km2’lik alanda yaklaşık 36 milyona yakın aboneye hizmet veren büyük bir dağıtım şebekesine sahibiz. Bu şebeke, dünyanın 5’inci, Avrupa’nın 2’nci büyük şebekesi durumundadır. Yaklaşık 15 milyon direk, 1.3 milyon km hat, 400 bin trafo, 74 bin MW kurulu gücü, 264 milyar kWh elektrik tüketimi gibi fiziksel büyüklüklerin yanı sıra mali olarak da ülke ekonomisi içinde önemli olan büyüklüklere sahip bir sektör. 2015-2020 yılları arasında yaklaşık 18 milyar TL yatırım, 43 milyar işletme bütçesi olmak üzere 10 yıl içerisinde ülkemiz toplamda 101 milyar TL’lik bir tutarı sadece elektrik dağıtım sektörüne harcamış olacak” dedi.

KURULU GÜÇ %132 ARTTI

Son 14 yıl içerisinde yaklaşık 32 bin MW olan Türkiye’nin kurulu gücünün neredeyse yüzde 132 artarak 74 bin MW’ı geçtiğine işaret eden Bakan Albayrak, “2002 yılında 132 milyar kWh olan tüketimimiz 2015 yılı itibariyle 264 milyar kWh ’e ulaşmıştır.  Yine bu son 14 yıl içerisinde, yenilenebilir kaynaklarımıza ait 64 MW olan kurulu gücümüz 2016 yılı ilk çeyrek itibariyle 5 bin 870 MW seviyesine ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılı hedeflerimiz kapsamında bu büyüklüklerin yaklaşık 2 katına çıkması hedeflenmektedir” diye konuştu.

HABERSİZ DENETİM OLACAK

Elektrik dağıtım şirketlerini bundan sonra çok daha sıkı bir şekilde ‘planlı, plansız veya habersiz’ şekilde denetleneceğini kaydeden Albayrak, “Elektrik dağıtım şirketlerinin performanslarını birinci elden denetleyecek ve yerine getiren gruplara desteğimiz eskisinden daha fazla olarak devam edecek” dedi. Kullanıcıyı etkileyen elektrik kesintilerinin yıllık eşik değerleri veya günlük süre sınırını aşması durumunda, başvuruya gerek olmaksızın tüketiciye tazminat ödenmesi hükmünün bulunduğunu vurgulayan Albayrak, “Günlük 12 saati aşan kesintilere ilişkin tazminatın bildirim yapılmak suretiyle takip eden ay içerisinde dağıtım şirketi tarafından ilgili kullanıcıya ödenmesi hüküm altına alınmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...