Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kendi kendini onaran asfaltla birinci oldular

Düzenleyen:
Kendi kendini onaran asfaltla birinci oldular

Ekonomi Haberleri

111 ülkenin katıldığı yarışmada 6 bin rakibini geride bırakan üç kadın mühendis, demir atıklarını kullanarak yaptığı 'asfalt onaran' ile ödül kazandı

Gazzeli kadın mühendisler, demir atıklarını kullanarak kendi kendini onaran asfalt üretmeyi başardı. Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Hatice er-Remlavi (22), Hedil Ebu Iyşe (22), Nur Hasan (21), hazırladıkları proje kapsamında, yollarda zamanla oluşacak bozuklukları onararak dışarıdan bir maddeye ihtiyaç duymaksızın kendi kendini yenileyebilen asfalt üretti. Proje, ay başında Bahreyn'de 111 ülkenin katıldığı yarışmada 6 bin rakibini geride bırakarak, "Nasır bin Hamad Al Halife Genç Mucit" ödülünü kazandı. 

DEMİR PARÇALARI ASFALTI ERİTİYOR
 Projeleriyle ilgili bilgi veren Remlavi, "Asfalt genelde 2 maddeden oluşuyor. Biri mıcır taşı, diğeri zift. Yolda bozukluklar oluşunca yetkililer, onarımı için harici maddeler kullanmak durumunda kalıyor. Biz bu iki temel maddeye asfaltın sertlik, mekanik ve fiziksel özelliklerini koruyarak belirli oranda yeni bir madde ekledik. O da, çok ince demir parçaları" dedi.
Remlavi, elektromanyetik ısı üreten bir aracı çatlakların üzerinde dolaştırdıklarını, asfaltta bulunan demir parçalarının bu ısıyı emdiğini, ısısı yükselen demir parçalarının da asfaltı eriterek mevcut çatlakları kapattığını anlattı. Abluka nedeniyle Gazze'deki yolların kötü olduğunu söyleyen Remlavi, klasik yolların hepsinde bozukların onarımı için harici bir maddenin kullanıldığını, bu maddenin de maliyetinin yüksek olabildiğini belirtti. Üç kadın mühendis, Bahreyn'e gidemediği için ödülü onların yerine Filistin'in Manama Büyükelçisi'nin torunu teslim aldı.
Kendi kendini onaran asfaltla birinci oldular
İŞİN SIRRI DEMİRDE
Üç kadın mühendisin ürünü, asfalt maddesine demir parçacıkları karıştırılmasıyla elde ediliyor. Demir parçacıkları, ısıyı yayarak asfaltı eritiyor, çatlaklar kapanıyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...