Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar

Düzenleyen:
Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar

Ekonomi Haberleri

Soğutma ve soğuk odanın gıdanın üreticisini direk olarak ilgilendirdiğine değinen Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Karaca; Türkiye'nin elmayı doğru saklayamadığı için her yıl 3 milyar dolar para kaybettiğini belirtti.

Sevda Kılıç ANTALYA - Üretim bandında önemli bilgiler veren Can Hakan Karaca, akıllı soğutma sistemleri sayesinde elektrik kullanımında yüzde 72'ye varan tasarruf sağlanacağını söyledi. Soğutma sanayi ve gıda saklama sistemlerinin önde gelen kuruluşlarından, Antalya merkezli Cantek Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, "Türkiye dünyanın üçüncü büyük elma üreticisi. Ancak akıllı depo sistemlerinin ve atmosfer kontrollü saklamanın yeterince gelişmemesi sebebiyle önemli kayıplar yaşanıyor" dedi.
Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar
Antalya'daki fabrikalarını basın mensuplarına gezdiren Karaca, şunları söyledi: "Türkiye, dünyada elmayı en kötü saklayan ülke. Bu sebeple fiyatı 1 doların üzerine çıkmıyor. Avrupa'da, Amerika'da 2-4 dolar arasında. Çünkü oralarda soğuk saklama, yüzde 95 atmosfer kontrollü. Türkiye'de ise yüzde 1.5'lar düzeyinde. İyi saklanamadığı için ihraç edemiyoruz. Her yıl elmadan 3 milyar dolar kaybediyoruz. Diğer meyveler için de büyük kayıplar söz konusu. Akıllı depo sistemleri geliştikçe, üretici de ülke ekonomisi de kazançlı çıkacak. Bu sebeple üreticinin bilinçlenmesi için ayrı bir çaba harcıyoruz. Çünkü üretimden çok, doğru saklayan parayı kazanıyor."
Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar

Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar
Can Hakan Karaca fabrika gezisinde gazetecilere kendi üretimleri tanıttı. (Büyükbaş hayvan kesme makinesi)

ÜRETİCİNİN VE SOĞUK DEPO SEKTÖRÜNÜN BİLİNCİNİ ARTTIRMAK İÇİN BİLİM VAKFI KURDUK

Gıda saklanması konusunda hem üreticinin hem de soğuk depo sektörünün bilinçlenmesi için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Karaca "Cantek olarak bu işi bilimsel olarak ele alıyoruz. Bilim adamlarımızla işbirliği halinde sektör ve ürün bazında çalışmalar yapıyoruz. Kitaplar hazırlıyoruz. Üreticimize ulaşıyoruz. Depolama doğru yapılmadığında hem üretici hem de ülke ekonomisi zarar görüyor. Biz bu amaca odaklı olarak Cantek Bilim Kültür ve Eğitim Vakfını kurduk. Dünyada gelişmiş ülkeler gıda saklamasını nasıl yapıyor gittik, gördük ve filmler hazırladık.Bu filmlerin dünyadaki deneyimi görmek açısından önemli olduğuna inanıyoruz. Biz şimdi bu filmleri üreticimize ulaştıracağız. Elma ile başladığımız kitap serisini dokuz kategoride daha sürdüreceğiz "dedi. 
Elmada yıllık kayıp 3 milyar dolar
25. YILINI KUTLADI

Bu arada Cantek Group, 25’nci kuruluş yıl dönümünü 40’a yakın ülkeden yaklaşık 1000 davetlinin katıldığı geceyle kutladı. Can Hakan Karaca, "Dünyanın 45 ülkesine akıllı soğuk depo sistemleri ihraç ediyoruz. Toplam ciromuzun yarısını ihracattan sağlıyoruz" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...