Apple’a VW misillemesi

Düzenleyen:
Apple’a VW misillemesi

Ekonomi Haberleri

AB, Volkswagen’i egzoz emisyon değerlerini manipüle etmekle suçlayan ABD’ye misilleme olarak düşük vergi ödemekle suçladığı Apple’a geriye dönük vergi borcu çıkardı

Avrupa Birliği tarafından yürütülen Apple soruşturması sonuçlandı. AB, dünyanın en değerli şirketi Apple’a İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar avro geriye dönük vergi borcu çıkardı. AB’nin yasa dışı şekilde düşük vergi ödemekle suçladığı Apple’a yönelik bu kararı, ABD’nin Volkswagen’i emisyon değerlerini düşük gösterme suçundan 15 milyar dolar cezaya mahkum etmesine bir misilleme olarak değerlendirildi. Apple’ın İrlanda’da Apple Sales International ve Apple Operations Europe şirketleri ile faaliyet gösterdiğine dikkat çeken AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, “Bu şirketler, ABD’deki Apple’a bağlı. Alınamayan vergilerin hemen hepsi Apple Sales International hakkında. Bu şirket, Apple’ın ürünlerini Amerika dışında satma ve üretme hakkına sahip. Bu hak karşılığında da gelir elde ediyor. Bu şirket, uygulamada Apple ürünlerini üreticiden alıyor, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Hindistan’da satıyor. Bir iPhone’u Berlin’de, Roma’da ya da başka yerde alırsanız cihazı Apple Sales International’dan temin etmiş oluyorsunuz. Satışlardaki tüm kârlar ise İrlanda’da kaydediliyor. İrlanda’da Apple’ın bir şirket merkezi görünüyor ama bu kağıt üzerinde, hiçbir çalışanı, gerçek aktivitesi yok. Apple İrlanda şubesi normal vergi ödüyor. Şirket merkezi ise hiç bir yerde vergilendirilmedi. Kârların sadece küçük bir kısmı Apple İrlanda şubesine bırakıldı, kârın çoğu ise şirket merkezine aktarıldı. Böylelikle Apple Sales International kârlarından çok daha düşük vergi ödedi” dedi. 
Vestager, Apple Sales International’ın 2011 yılında 16 milyar avro kâr elde ettiğini hatırlatarak, “Bu kârın 50 milyon avrodan daha azı İrlanda şubesine verildi. Gerisi şirket merkezine aktarıldı dolayısıyla vergilendirilmedi. Apple, bu perspektifte her milyon avro kârda 500 avro vergi ödedi. Bu vergi oranı 2014’de yüzde 0,005’e kadar düştü. Bu dönemde, Apple milyon avroluk kârda ise 50 avro vergi verdi” değerlendirmesinde bulundu.
DİĞER ÜLKELER DE SIRAYA GİREBİLİR
Bu uygulamaların yasa dışı olduğuna işaret eden Vestager, “Adil rekabetin sağlanması için Apple’dan 2003’ten 2014‘e kadarki dönem için 13 milyar avronun ve faizinin geri alınması lazım. İrlandalı yetkililer net rakamı hesaplamalı ve ödeme modelini belirlemeli. Ayrıca Apple’ın ödemediği vergilerin tamamı İrlanda’da değil. Apple Sales International İrlanda’da ama başka bölgelerde de faaliyet gösteriyor. Başka ülkeler durumu inceleyebilir. Biz verilerimizi onlarla paylaşırız. Eğer diğer ülkeler de bu satışları belirlerse, Apple’dan geriye dönük vergi talep edebilir” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...