Eylül milat olacak

Düzenleyen:
Eylül milat olacak

Ekonomi Haberleri

Yılın ilk 3 çeyreğinde sektörün geçen yılın gerisinde kaldığını söyleyen Toyota CEO’su Bozkurt, eylülden itibaren toparlanma bekliyor

Ali ÇELİK VARŞOVA

Otomotiv sektörü, iç ve dış gelişmeler seyri bozmazsa, son çeyrekte toparlanma bekliyor. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Polonya’da gerçekleştirilen Toyota Proage modelinin tanıtımında sektörün seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılın ilk 3 çeyreğinde pazarın geçen yılın altında kaldığını, eylül ayında ise belirgin bir kıpırdanma görüldüğünü söyleyen Bozkurt, bu ayın milat olacağını, son çeyrekte satışların hızlı artış yaşayabileceğini ifade etti.
FED FAİZ ARTIRIRSA FİYAT YÜKSELİR
 ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını artırması hâlinde kurlarda yükselme yaşanacağını, bunun da fiyatlara zam olarak yansıyacağını dile getiren Bozkurt, “Bu durumda Türkiye’de satışlar düşebilir ama etkisi uzun olmaz. En fazla bir ay sürer” dedi. Bu gibi durumlarda finansal çözümlerle satın almayı kolaylaştırmanın olumlu neticeler verdiğini hatırlatan Bozkurt şunları söyledi: “Otomobil satın alınırken kullanılan kredi tutarları konut için kullanılan kredilere göre çok düşük. Konutta yüz binlerce lira tutarında bir kredi ve oldukça uzun bir vade söz konusu. Otomobil için faizler yüzde 1,25’ten 1,15’e düştüğünde ilk etapta psikolojik bir etki oluşuyor. Aylık 20-30 TL gibi küçük farklar yansıyor. Sıfır faiz alternatifleri de mevcut ama müşteriler günün sonunda cebinden ne kadar para çıktığına bakıyor. Faiz indirimi ve vade düzenlemesinin mutlaka etkili ama ne kadar düştüğüne bağlı.”

Hükûmetin hibrit desteği devrim gibi önemli karar

Hibrit otomobillerin yıllardır dünyada gündem olduğunu da kaydeden Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de hükûmetin yaptığı kanun değişikliği ile ‘hibrit’in tanım olarak literatüre girdiğini, bunun da devrim niteliğinde bir adım olduğunu ifade etti. Bunun tek başına yeterli olmadığını söyleyen Bozkurt, “Otomotiv sektörünün bir üyesi olarak söylüyorum, teşvikin çıkması hâlinde Türkiye’ye daha yeni ve temiz teknolojilerin gelmesinin önü açılacaktır. Yeni teknolojilerin ülkemize girmesi, kullanıcıların yeni teknolojik araçlarla tanışması önemli. Yeni teknolojilerin ilk başlarda desteklenmesi gerek. Gelişmeler gösteriyor ki, dünya otomotiv endüstrisi önümüzde 20 yıl hibrit teknolojisi üzerine kurgulanacak” diye konuştu.

Yılda 40 bin km yol yapmayana dizel cazip değil

Otomotiv sektörünün Ar-ge departmanları ile ilgili de tüyolar veren Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Sektör, önümüzdeki yıllar için dizel otomobiller yerine elektrikli, benzinli ve hibrit araçlarla ilgili çalışmalar yapıyor. Bu motorlar dizellere göre daha çevreci. ‘Dizeli pahalı aldım, pahalı satarım’ anlayışı bitti. Yılda 40 bin km üzerinde yol yapmıyorsa dizel araç, cazibesini kaybediyor”  dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...