HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Müezzinoğlu'ndan 'emeklilikte yaşa takılanlar' açıklaması

Düzenleyen: /
Müezzinoğlu'ndan 'emeklilikte yaşa takılanlar' açıklaması
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Haber

Ekonomi Haberleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,  "Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz, bunun dışında düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, "Özellikle bizdeki emeklilik yaşı şu an itibarıyla ortalama 52. OECD ülkelerinin ortalama emeklilik yaşı ise 72. Yaptığımız düzenlemeyle bunu 2036'ya kadar erkeklerde 60 yaşına, kadınlarda da 58 yaşına dönüştürecek bir yolculuk yapılıyor" diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: "Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz. Ama emeklilikle ilgili çalışma gününü doldurup da şu anda çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda, bu 53 liralık gelir testine tabi olmadan GSS primini ödeyerek onlar da bu ara dönemde sağlık hizmeti alabilecekler ama yaşlarını beklemekle ilgili şu anda bir düzenlememiz ve çalışmamız söz konusu değil."

BÜYÜKANNE PROJESİ

İş dünyasından gelen talep üzerine, doğum yapan anneye, çocuğu 6 yaşına gelinceye kadar yarım gün çalışma hakkı tanıdıklarını hatırlatan Müezzinoğlu, bundan dolayı kadın istihdamında sorunlar yaşanabileceğinin değerlendirildiğini belirtti.

Büyükanne projesine ilişkin Müezzinoğlu, "Bizim toplumsal kültürümüzde büyükanne kültürü olduğu, proje bazlı çalışma yapılabileceği konusunda değerlendirmeler yapıldı ve bunu sanayi odalarımız, ticaret odalarımız, sendikalarımız, işveren sendikaları ve işçi sendikalarıyla yaptığımız değerlendirmelerden sonra bir pilot uygulama, proje şeklinde başlattık." ifadesini kullandı.

Müracaatları pazartesi günü sonlandırdıklarını belirten Müezzinoğlu, "Müracaatlarda hak edebilen, bu kapsam içine girebilecek sayı 31 bin 262. Burada annenin 2 asgari ücretten az geliri olma, ailenin de total gelirinin 3 asgari ücreti geçmeme, büyükannenin sağlık durumu gibi kriterlere göre bu 31 bin 262 kişi aşağıdan yukarı doğru sıralandırılarak 6 bin 500 aileye bu hakkı tanıyacak, 10 ilde bu pilot uygulamayı değerlendirecek bir yıllık bir pilot uygulama. Bu pilot uygulamayla ilgili işçi sendikalarımız, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in de katkıları var." diye konuştu.

Bunun maliyetinin yüzde 50'sini sendikaların, işverenlerin ve odaların, yüzde 50'sini de İŞKUR'un üstlendiğini aktaran Müezzinoğlu, projenin, bir yıllık pilot uygulama olarak şekilleneceğini söyledi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...