Havada acil çağrı
ABD ve İngiltere uçuşlarında uygulanan elektronik cihaz yasağını görüşen Dünya Havalimanları Konseyi, uygulamaya bir an önce son verilmesini istedi
Dünyadaki 1940 havalimanını temsil eden Dünya Havalimanları Konseyi (ACI), ABD ve İngiltere uçuşlarına getirilen elektronik cihaz yasağını görüştü. ACI World Yönetim Kurulu Üyesi ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in girişimiyle Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen toplantıda cihaz yasağının sonlandırılması için acil çağrı yapıldı. Konseyden yapılan açıklamada yasağın kabin bagajlarını tarayacak teknolojiler ve ek güvenlik önlemleriyle aşılabileceğine dikkat çekilerek “ACI Yönetim Kurulu, İstanbul Atatürk Havalimanı tarafından yapılan bu yöndeki önerilerin neden değerlendirilmediğini anlamakta zorlanmaktadır” denildi. ACI Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: ABD ve Britanya tarafından kısa süre önce bazı havalimanlarından yapılan uçuşlarda kabine elektronik eşyaların alınmasına getirilen yasak, sektörün var olan güvenlik ikliminde karşılaştığı zorlukları bir kez daha gündeme getirdi. Havalimanları, hükûmetler ve sektörel paydaşlarla birlikte güvenliği en öncelikli konu olarak görmekte ve yükselen bir tehdit belirlendiğinde uygun önlemeleri hızla almanın gerekli olduğunu bilmektedir. Bununla birlikte, alınacak güvenlik tedbirler konusunda hükümetler arasında ve sektör paydaşlarıyla bilgi paylaşılması ve koordinasyon sağlanması uygulamanın sağlıklı olması açısından vazgeçilmez önemdedir. Özellikle, güvenlik önlemlerinin uygulanmasındaki tutarsızlıklar istenen sonuçların alınmasına engel olabilir ve tehdidin sadece başka lokasyonlara kaymasına neden olabilir. Önümüzdeki durumda da, yolcuların kafa karışıklığı yaşamasına ve sadece havayolları için değil havalimanları için de ticari etkilere yol açabilir. Kararı inceleyen ACI Yönetim Kurulu alternatif önlemlerin acilen değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Kısa dönemde bu önlemler, uçağa giden kapılarda ek patlayıcı tespit sistemlerinin kurulması ve/veya kabin bagajlarını tarayacak en son teknolojilerin kullanılması olabilir.
Üçüncü havalimanının bilgi ekranları Vestel’den
Vestel, 2018 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan İstanbul yeni havalimanının 1 yıl süren bilgilendirme ekranları ihalesini kazandı. Vestel’in sektöre özel geliştirdiği ekranlar; uçuş saatlerinden kapı ve kontuar bilgilerine kadar tüm bilgileri yolculara kesintisiz aktaracak. Vestel olarak uzun yıllardır iş ortaklarına dijital ekran çözümleri sunduklarını belirten Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan “Dünyanın 350 farklı noktasından gerçekleşecek uçuşlarla, tamamlandığında dünyanın en büyük hublarından biri hâline gelecek İstanbul yeni havalimanının uçuş bilgilendirme ekranlarının Vestel teknolojisi ile üretilecek olmasından son derece gururluyuz. Sektöre özel endüstriyel bir ürün olan bu ekranlar, uçuş saatlerinden kapı ve kontuar bilgilerine kadar tüm bilgileri yolculara kesintisiz aktaracak” dedi.
100 hava yolu şirketi park edecek
İnşaatı devam eden İstanbul Yeni Havalimanı tamamlandığında 100 hava yolu şirketine ev sahipliği yapacak. İnşaatın yüzde 44’ünün tamamlandığını, alınan kredilerin ise yüzde 53’ünün projeye aktarıldığını dile getiren İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu “Havalimanında çalışan işçi sayısı şu anda 24 binlerde. Ama temmuz ve ağustosta bu sayı 30 binlere kadar ulaşacak. Yani alt yüklenici firmaların yeni işe alımları olacak. Şu anda ajandamızdaki en önemli gündem maddesi işi zamanında yetiştirmek ve 2018 yılında da hizmete açmak. Gece gündüz, projedeki herkesin rüyalarına giren konu bu” dedi. Akçayoğlu, şu anda Atatürk Havalimanı’ndan 50’ye yakın hava yolu şirketinin uçtuğunu, İstanbul Yeni Havalimanı tamamlandığında bu sayının 100’e çıkacağını söyledi. Akçayoğlu “Daha önce Türkiye’ye uçuşu olmayan hava yolu şirketlerini cezbedip onlara hizmet vermek istiyoruz. İşletmemiz bünyesindeki pazarlama grubu bu konuda çalışıyor” diye konuştu.
