Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

S-400’lerde anlaşma tamam

Düzenleyen:
S-400’lerde anlaşma tamam

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin, Rusya’dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi için 2,5 milyar dolar ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

Ünsal Ergel ANKARA 
Türkiye ile Rusya arasında bir süredir devam eden S-400’e ilişkin görüşmeler tamamlandı. Teknik konulara ilişkin anlaşma sağlandığı, 4 füze bataryası için Türkiye’nin 2,5 milyar dolarlık anlaşmaya ön onay verildiği öğrenildi.
Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler Türkiye’nin acil bir hava savunma sistemi arayışına itti. Daha önce Türkiye’de NATO kapsamında konuşlandırılan Patriot bataryalarının geri çekilmesiyle beraber ihtiyacın daha da aciliyetini ortaya çıkardı. Türkiye, bu ihtiyacını karşılamak için önce “Patriot” hava savunma sistemleri için Amerikalılar, “Aster SAMP/T” füzeleri için Fransızlar, “FD-2000” savunma sistemleri için de Çinliler ile görüşmüş ancak sonuç alamamıştı. Türkiye daha sonra, hayalet uçakları bile takip yeteneğine sahip olan uzun menzil hava savunma sistemi S-400’leri üreten Rusya ile görüşmelerde başlamıştı. Çok sayıda hedefi aynı anda takip kabiliyetine sahip S-400’lere ilişkin yapılan görüşmelerde teknik konulara ilişkin anlaşma sağlandığı, 4 füze bataryası için Türkiye’nin 2,5 milyar dolarlık anlaşmaya ön onay verildiği öğrenildi.
HEM KREDİ, HEM ORTAK PROJE
Rusya’dan alınması planlanan iki S-400 bataryası, 4 bataryalı Patriot sistemine karşılık geliyor. Askerî yetkililerden alınan bilgiye göre, ilk S-400 bataryası 2,5 yıl içinde üretilip Türkiye’ye teslim edilecek. İkinci batarya ise, büyük bir kısmı Türkiye’de olmak üzere 1 yılda üretilecek ve sonrasında Türkiye’de kurulacak tesislerde teknoloji transferi ile ortak projeler yapılıp, üretime devam edilecek. Bu anlaşmanın diğer olumlu yönü ise ödenecek 2,5 milyar doların bir kısmının Rusya tarafından kredilendirilmesi olacak. Askerî yetkililer, füze savunma sistemine ilişkin ödenecek paranı 1,5 milyar dolarının Rusya Hazinesi tarafından kredilendirildiğini de bildirdiler.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...