Sarıeroğlu’na ilk sınavda ‘pekiyi’

Düzenleyen:
Sarıeroğlu’na ilk sınavda ‘pekiyi’

Ekonomi Haberleri

Yaklaşık 5 milyon 100 bin memur ve memur emeklisi için 1 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşme süreci, dün sabaha karşı anlaşmayla sonuçlandı.

Memurlar masaya yüzde 10+10’a varan zam ve daha birçok taleple oturdu. Kamu işveren tarafı adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ilk teklifi 2018 için yüzde 3+3, 2019 için yüzde 3+3 olarak açıkladı. Memur-Sen bu teklifi, ‘kapalıyız’ yazılı dövizle reddetti. İkinci teklif görüşme sürecinin son günü olan 21 Ağustos’ta geldi. Rakam 2018 için yüzde 3,5+3,5 ve 2019 için de yüzde 4+5 olarak güncellendi. Sendika bu teklifi de ‘müzakere edilebilir ancak kabul edilemez’ diye değerlendirdi. Gelinen süreçte son saatler yaşanıyordu ama ne karşılıklı restleşme, ne gerginlik... Talepler, itirazlar saygı duyulası üslupla dillendiriliyor, iki taraf da ‘anlayış’ bekliyordu. Saatler gece yarısını geçti ve 02.00 sularında hükûmetin 2018 için yüzde 4+3,5 ve enflasyon farkı olarak güncellediği teklif için el sıkışıldı. Böylece memurlar ilk talepleri oranında değil ama, içlerine sinen bir zam ve enflasyon farkı taahhüdüne imza atmış oldu. Üstelik hac izni, helal gıda hassasiyeti gibi sosyal hakları da alarak.

Görüşmelerin yapıcı ortamda geçmesi, iki tarafı da memnun etmesinde ‘çiçeği burnunda’ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun etkisi ve katkısı hep öne çıktı. Çalışma hayatına 2003 yılında HAK-İŞ konfederasyonunda başlayan, ‘İlk Kadın Sendika Başkanı’ olarak Öz Sağlık-İş Başkanlığı yapan, kadın istihdamı, çalışma hayatı, sosyal diyalog, istihdam odaklı meslek eğitimi gibi alanlarda çalışma yapan, kadın hakları konusunda kitap yazan Bakan Sarıeroğlu, sendika kökenli olması, çalışan tarafı da iyi tanıması sebebiyle hep yapıcı taraf oldu. Memur-Sen Başkanı dahi konuşmasında Bakan Sarıeroğlu’na teşekkür ederken “Sayın Bakanımızın sendikacılık noktasındaki tecrübesi masada işimizi kolaylaştırdı” demesi de diyalog sürecinin nasıl geçtiğinin önemli bir işaretiydi aslında...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...