HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Devletten işletmeler için 17 milyar liralık feragat

Düzenleyen: /
Devletten işletmeler için 17 milyar liralık feragat
Torba Yasa, İşletme, Haber

Ekonomi Haberleri

Üretimin ve istihdamın artması için devletin üzerinde çalıştığı torba yasa ile, milyarlarca liralık vergi gelirinden vazgeçiliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ‘torba tasarı’nın devlete maliyeti, 17 milyar 298 milyon lira olarak hesaplanıyor. Maliye Bakanlığının konuyla ilgili analizinde şu bilgilere yer verildi:
¥ İstihdamın korunması amacıyla özel sektör işverenlerine asgari ücret desteği verilerek, yıllık yaklaşık 9 milyar liralık gelirden vazgeçilecek.
¥ 2018-2020 yıllarında işe alınan sigortalılar sebebiyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için sosyal güvenlik prim desteği sağlanacak. 687 bin kişiyi kapsayan bu düzenlemeyle 3 milyar 400 milyon liralık gelirden vazgeçilecek.
¥ İmalat sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelere, ilave istihdam sağlamak şartıyla prim ve ücret desteği getiriliyor. 50 bin kişiyi kapsayan bu düzenlemeye göre 710 milyon liralık gelir alınmayacak.
¥ İlave istihdam sağlayan işletmelere gelir ve damga vergisi desteği sağlanmasıyla da 430 milyon liralık gelirden vazgeçilecek.
¥ Hâlen uygulanmakta olan hurda teşviki 31 Aralık 2019’a uzatılıyor. Bu durumda devletin almaktan vazgeçtiği rakam 200 milyon lira.
¥ Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin, yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayisinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına, 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getiriliyor. Düzenleme ile sağlanacak destek 1 milyar lirayı bulacak.
¥ İlave asgari geçim indirimi uygulaması kalıcı hâle getiriliyor. 6,2 milyon asgari ücretliyi ilgilendiren bu düzenleme ile devlet 800 milyon liralık geliri almayacak.
¥ 2018-2019 yıllarında imalat sanayi ile Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine yönelik makina ve teçhizat alımlarında amortisman uygulama süresinin kısaltılması sağlanıyor. 80 bin firmayı ilgilendiren bu düzenlemenin maliyeti 400 milyon lira olacak.
¥ OSB’lerde iş yeri yapımına ilişkin mal teslimi ve hizmet ifaları KDV’den istisna tutuluyor. Bu düzenlemeyle 80 milyon liralık gelirden vazgeçilecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...