HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT son dakika gelişmeleri | EYT MÜJDELİ HABER Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak ?

Düzenleyen: /
Emeklilikte yaşa takılanlar EYT son dakika gelişmeleri | EYT MÜJDELİ HABER Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak ?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar, EYT Son Gelişmeler, EYT 2018, EYT Son Dakika Haberleri, EYT Haberleri, Erken Emeklilik Yasası, EYT Meclis, EYT Güncel Konularİ Emeklilikte Yaşa Takılanlar Flaş Gelişme, EYT Son Durum, EYT Ak Parti, EYT Meclis Yasa, Haber

EKONOMİ Haberleri

EYT son durum, EYT müjdeli haber ve EYT haberleri... Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika gelişmelerini sıkça takip ediyor. EYT müjdeli haber bekleyenler araştırmalarına devam ediyor. EYT yasa teklifi meclise sunuldu! Meclisin açılmasıyla birlikte tekrar gündeme gelen konu ile ilgili güncel bilgiler haberimizde yer alıyor. EYT müjdeli haber, EYT 2018, EYT son dakika haberleri, flaş haberler, son açıklamalar... Emeklilikte yaşa takılanların merak ettiği tüm gelişmeler burada... Emeklilikte yaşa takılanların sayısı yaklaşık 700 bini buldu ve 700 bin kişi bu konunun mecliste değerlendirilmesini bekliyor. Erken emeklilik yasası için gün sayan vatandaşlar, bir an önce konunun Meclis gündemine taşınması için sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

EYT son dakika gelişmeleri ve EYT müjdeli haber bekleyenler internette her gün araştırma yapmaya devam ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika gelişmeleri... Emeklilikle yaşa takılanlarla ilgili en son güncel gelişmeler haberimizde. EYT 2018 ile ilgili güncel konuları araştıran vatandaşlar, EYT ile ilgili müjdeli haberleri bekliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar konusunun Mecliste tartışılıp karara bağlanmasını isteyen vatandaşlar, EYT güncel haberlerini araştırıyor. EYT son durum nedir, EYT müjdeli haber, EYT son dakika haberleri, erken emeklilik yasası güncel haberler sizlerle. Özellikle sosyal medyada #EYT ve #emeklilikteyaşatakılanlar hashtaglerini kullanan vatandaşlar, bir olup seslerini duyurmaya çalışıyorlar. İşte EYT'de son durum ve güncel gelişmeler...

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT 2018 SON DAKİKA GELİŞMELERİ

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İLE İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Prim günü dolan ve emekli olmak için yaş kanunu bekleyenler taleplerini dile getiriyorlar.  İnternet üzerinden oldukça sık bir şekilde araştırılan ve trend listelerinde ilk sıraları zorlayan bu konuyla ilgili gelişmeler aratılıyor. Gün içinde internette en çok araştırılan konulardan birisi haline gelen EYT, Meclisin gündemine geldi mi merak ediliyor. Geçen günlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. İbrahim Kalın, konuyla ilgili 'henüz kabininenin gündeminde değil' açıklamasını yapmıştı. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni bir gelişme var mı? İşte bu soruların cevabı...

Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, 15 Ekim tarihli köşe yazısında "Emeklilikte yaşa takılanlara ayrımcılık yapan kanun teklifi TBMM’de" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İşte o yazıdaki önemli noktalar...

"Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi olanlar mağdur değil mi?
 
12 Ekim 2018 tarihinde TBMM Komisyonuna (Esas:2/969 sayı ile) intikal eden ana muhalefet partisinin kanun teklifi hayret verici, akıllara ziyan!..
Keza yaşa takılanlar arasında Anayasa ve hukukun temel ilkelerinden olan “Eşitlik İlkesi”ne aykırı olarak emeklilikte yaşa takılanlar arasında ayrımcılık yapılmaktadır. Memurlar, kamu görevlileri, esnaf-sanatkâr, Tarım Bağ-Kur'u, iş yeri sahipleri ve diğer tüm bağımsız çalışanlar görmezden gelinmektedir. Bu sayılanlar sanki yaşa takılmamış, mağdur edilmemiş olarak görülmektedir.

Çok zor şartlarda canını dişine takıp 9000 gün prim ödeyen berber, bakkal, manav ve diğer esnaf kesiminin EYT mağduriyeti ne olacak?

Ana muhalefet partisinin kanun teklifinin gerekçesinde 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlar normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacakken, yapılan yasal düzenleme ile prim gününün yanında yaş şartının da getirildiğinden bahsedilmektedir. Ancak saydığımız kesimlerden Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na tabi olarak kadınlardan 20 yılı, erkeklerden 25 yılı doldurmasına rağmen sonradan getirilen yaş şartları nedeniyle mağdur edilenler tamamen es geçilmektedir.

EYT arasında ayrımcılık daha büyük mağduriyetlere yol açacaktır

Evet işsizliğin çift haneli rakamlara ulaştığı piyasa şartlarında çoğunun belirli bir yaş seviyesinin de üstünde olmaları nedeniyle maalesef özel sektörde çalışan işçilerin iş bulmada dezavantajlı konumunda bulundukları aşikârdır.

Ancak ayakta kalmakta hayat savaşı veren esnaf ve sanatkârlar, Tarım Bağ-Kur’lu çiftçiler ve diğer iş yeri sahiplerinin de ne kadar zor şartlarda prim yatırarak geçimlerini sürdürdükleri bellidir. Bu nedenle hemen hemen her yıl Bağ-Kur affı ve yapılandırması çıkarılmasına rağmen borç ödeyecek durumları dahi bulunmamaktadır. Bu gerçekler gözden kaçırılmamalıdır.

Hemen hemen her aileyi ilgilendiren EYT mağdurlarının oluşmasına sebep olan 4447 sayılı Kanundur. Hukukun temel kurallarından “müktesep hak” ilkesini bile gözetmeden SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığına tabi tüm  sigortalılara  ayrım yapılmaksızın yaş engeli konulması ile milyonlarca EYT mağduru oluşturulmuştur.
Bu nedenle yapılacak düzenleme SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığına tabi tüm  sigortalıları mutlaka kapsamalıdır. Sadece bir kesime yönelik düzenleme, kurumun altından kalkamayacağı mahkeme masraflarına sebep olacaktır. Keza Eşitlik ilkesine aykırı bir düzenleme ya iptal edilecek ya da kapsamda olmayanlar mahkeme kanalıyla haklarını alacaktır.

Çözüm: “Alınan hakları iade et, başka ihsan istemez.”

EYT mağdurları alınan haklarının iadesini istiyor, başka ihsan istemiyor. TBMM’de EYT mağdurlarının bu isteği aynen kabul edilirse meselenin çözümü çok kolay olacaktır. Zira çok ayrıntılı yeni bir düzenlemeye gerek olmayacaktır.

İSA KARAKAŞ'IN 15 EKİM TARİHLİ YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İBRAHİM KALIN'IN EYT HAKKINDA AÇIKLAMALARI

"Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Mecliste yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil." demişti.

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT son dakika gelişmeleri | EYT MÜJDELİ HABER Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak ?

TBMM'DEKİ EYT TEKLİFİ İLE EMEKLİ MAAŞLARI KATLANACAK

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için TBMM’ye sunulan yasa teklifi kapsamında, önceki emekli maaşlarını iki katına çıkaracak düzenleme teklifinin de bulunduğunu savundu.

Duman, Türkiye'deki 12.3 milyon dolayındaki emeklinin önemli bir bölümünün maaş tutarları taban aylık düzeyinde bulunduğunu belirtti ve ekledi:
"1999 ve 2008 yıllarında değişen Kanunla, aylık bağlama oranlarının (ABO) düşürülmesinden ötürü, önemli sayıda emekli düşük aylık alıyor. Aylık Bağlama Oranı hesaplamasında kullanılan formül nedeniyle, 08.09.1999 öncesi SGK girişi olup emekliliğe yetecek 5000 ile 5975 günlük hizmeti tamamlamış ama hizmet süreleri artsın diye asgari ücret düzeyinde çalışmaya devam edenlere düşük emekli aylığı bağlandı. Çünkü 1999 yılı ve 2008 yıllarında çıkartılan yasalarla aylık bağlama oranları düştüğü için  fazla çalışmadan kaynaklı prim ödeme gün sayısı arttığı halde emekli maaşlarının da artması gerekirken, aksine düşüyor. Açıkça söylemek gerekirse, böylesine bir uygulama dünya ülkelerinin hiçbirinde benzerine rastlanmayacak şekilde vatandaş aleyhine farklılık oluşturuyor."

1999 yılı öncesinde geçerli olan ABO ile günümüzde geçerli olan oranlara bakıldığında neredeyse emekli maaşlarının yarıya indiğini belirten Duman,

- 2018 yılı için belirlenen asgari ücretin 2 bin 30 lira olduğunu,
- asgari ücretle çalışırken emekliye ayrılanların aylıklarının 1,000 liranın altında kaldığını,
- Cumhurbaşkanlığı’nın 100 günlük planlamasında ise düşük olan emekli maaşlarının ancak 1,000 liraya ulaşabileceğini,
- ülkemiz koşullarında bilhassa büyük şehirlerde kira bedellerinin 1.5 emekli aylığının üstünde olduğunu ifade etti.

Duman, teklifin yasalaşması halinde ise;

- 1999 ve 2008 yıllarında emekli aylık oranlarını belirleyen ilgili yasa maddesinin yürürlükten kaldırılması ve/veya  yeniden düzenlenmesi söz konusu olacağından,
- taban aylık düzeyinde maaş alan emeklilerin, aylıklarının ortalama iki katına çıkmasıyla barınma ve gıda gibi en temel ihtiyaçların en azından rahatça karşılanabileceğine,
- şu an itibariyle genel ortalamaya bakıldığında ülkemiz nüfusunun yüzde 15’ini, seçmen nüfusunun ise yüzde 20’sini oluşturan emeklilerin ekonomik olarak daha rahat ve huzur içinde bir hayat sürebileceğini belirtti ve ekledi: Bir gün emekli olabilmek hayaliyle halen çalışmaya devam eden 20 milyondan fazla vatandaşımıza ve çalışma hayatı son bulduğu halde yaşa takılan vatandaşlarımıza da Ekim ayı itibariyle TBMM komisyon gündemine alınan bu yasa teklifi umut oldu. Toplumumuzun göz ardı edilemez bir değeri olan emeklilerimizi ve toplamda 33 milyonu etkileyecek bu yasa teklifiyle ilgili TBMM’nin alacağı karar, kamuoyunca yakından takip ediliyor."

"BİR ÇALIŞMAMIZ YOK"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda bir açıklama yaptı. Muş, "Konuyla alakalı AK Parti Grubu olarak bir çalışmamız yok." cümlesini kurdu. 

CHP VE MHP'NİN EYT 2018 İLE İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) CHP ve MHP'nin Meclis'e verdiği kanun tekliflerinin bir an önce Meclis'ten geçmesini bekliyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına değinerek bu kişilerin, prim gün sayısı ve belirlenen çalışma yılını tamamlayarak emekli olan ancak yaş nedeniyle emekli maaşı alamayan kişiler olduğunu bildirdi.

Bu konuda ciddi mağduriyetler yaşandığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, "Bu kesim, sorunlarının çözümü için tüm siyasi partilere başvuruyor, ’biz haksızlığa uğradık’ diyor." ifadesini kullandı.

CHP’li Gürer, ülkede binlerce kişiyi ilgilendiren bu soruna mutlaka çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Bu kişilere verilecek ücretler gündeme getiriliyor. İstenirse buna çözüm bulunabilir; tüm siyasi partiler birlikte oturur ve bu sorunu çözebilir. İktidar, toplumdan gelen bu sese kulak vermelidir. Vatandaş, emekli olmuş ancak maaş alamıyor. Bu kişiler arasında hasta olanlar, sorunlu olanlar olabilir. Bunların mağduriyeti giderilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT son dakika gelişmeleri | EYT MÜJDELİ HABER Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak ?

MHP KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ SEFER AYCAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ise EYT konusunda yaptığı açıklamada "Bu konuyla ilgili bizim de kanun teklifimiz var. Bu konuyla ilgili hükümetin de çalışması var. Ortak karar haline gelirse biz destekliyoruz. Emeklilikte yaşa takılanların bu sorundan kurtulması, bizim seçim vaatlerimiz arasında bulunuyor." dedi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA MÜJDE!

EYT ile ilgili bir hamle de MHP'den geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem EYT için kanun teklifi verdi. Erdem TBMM'de "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. 

Konuyla ilgili yaşanan gelişme milyonlarca emekli adayını heyecanlandırdı.

Ekonomi, politika, sağlık, eyt haberleri, emeklilik haberleri ve tüm son dakika haberleri için tıklayınız. 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...