İndirimlere yakın takip

İndirimlere yakın takip

EKONOMİ Haberleri

Otomobillerde 6 bin 500 lira ile 21 bin 500 lira arasında indirim sağlayan, 4 bin liralık buzdolabı fiyatını 400 lira aşağı çeken vergi indirimlerinin fiyatlara yansıması, yine bakanlık tarafından takip edilecek.

Döviz kurları bahanesiyle geçtiğimiz aylarda yaşanan dalgalanma sebebiyle durgunluk yaşayan piyasalara, vergi indirimleriyle doping geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, otomotiv, konut, mobilya ve beyaz eşyada fiyatları yüzde 18’e varan oranlarda ucuzlatacak vergi indirimlerini önceki gün açıkladı. Vatandaşlar ise vergi indirimlerinin üretici ya da bayilerin maliyet artışlarını karşılamak için kullanılmasından endişe ederek “İnşallah etiketlere yansır” yorumunu yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bu konuda endişe duyan vatandaşlara “Ben takip edeceğim” mesajı gönderdi. Albayrak açıklamasında “Özellikle belirtmek isterim ki, uygulanan bu vergi indirimlerinin sağlayacağı maliyet düşüşlerinin nihai satış fiyatına yansımasını bire bir ben takip edeceğim” ifadesini kullandı.
Vergi indirimleriyle bayram eden sektörlerden de peş peşe açıklamalar geldi. Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, atılan adımın otomotiv ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok kıymetli bir gelişmedir” dedi. Vergisiz fiyatı 70 bin lira ile 120 bin lira arasındaki otomobillere uygulanan ÖTV’nin yüzde 50’den yüzde 35’e indirildiğini, ticari araçlarda KDV’nin yüzde 1’e indirildiğini hatırlatan Bilaloğlu, bu indirimlerin son aylarda sıkıntı yaşayan sektörün devamlılığı, pazarın korunması ve istihdam için çok önemli olduğunu ifade etti.
OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da fiyatlara 21 bin 500 liraya varan indirimler sağlayacak vergi avantajı sayesinde, yüzde 68 daralan pazarın yılı 600-650 bin bandında kapatabileceğini ifade etti.
Peugeot Genel Müdürü İbrahim Anaç, indirimin otomotiv sektörü, tüketiciler ve devletin vergi gelirleri açısından zamanlama ve içerik anlamında çok yerinde olduğunu ifade etti.
Toyota Türkiye Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt da indirimlerle satışların ciddi oranda artacağını dile getirdi.
Mobilyacılar “İndirim imdadımıza yetişti” derken, beyaz eşya üretici ve satışları da 4 bin liralık bir buzdolabında 400 liralık indirimin tüketici ve üretici açısından çok anlamlı olduğunu dile getirdi ve daralan sektöre can suyu olduğunu ifade etti.

DARALAN EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK
Gayrimenkul sektörü de konutta KDV indiriminin yanı sıra tapu harçlarındaki indirim süresinin uzatılmasını da memnuniyetle karşıladı. Özyurtlar Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, harç ve KDV indirimi ile sektörün 2 ay daha nefes alacağını ifade etti. Kar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Üçüncü de 240 sektörü canlandıran sektörün desteğin çok anlamlı olduğunu ifade etti. Omran İnşaat Genel Müdürü Ergin Bayram da açıklamasında satılmayı bekleyen 800 bin konut için çok önemli destek geldiğini bildirdi.

 

ŞİMDİ SIRA BANKALARDAGayrimenkul sektörü, geçtiğimiz dönemde Emlak Konut Gayrimenkul liderliğinde banka kredisi olmaksızın yüzde 0,98 faizle konut satış kampanyası başlattı. Katılan şirketler alıcılara senetle satışa başladı. Bu satışların daha önceden birikimi olanlara faydalı olduğunu söyleyen emlak komisyoncuları, “Birikmiş parası yeterli olmayanlar için banka kredileri çok önemli. Konuttaki vergi indiriminin daha da anlam kazanması için bankaların da faiz indirimiyle bu harekete destek vermesi gerektiğini ifade ediyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Verginin yüzde 10 düşmesi, konut fiyatında çok fazla etkiye sebep olmaz ama konut kredisi faizlerinin yüzde 1,5 ve altına çekilmesiyle gerçek destek sağlanmış olacaktır” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...