Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

40 milyar doların altına yolculuk

Düzenleyen:
40 milyar doların altına yolculuk

EKONOMİ Haberleri

Geçen yıl 55-60 milyar dolar aralığında bulunan cari açık, 2018 Eylül verilerine göre 46 milyar dolara kadar geriledi. Bu yılın tamamında 40 milyar doların altı bekleniyor

Yeniden dengelenme süreci, olumlu verilerle devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde “cari açıkla sürprizler gelecek” açıklamasında bulunmuştu. Merkez Bankası, Eylül 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın eylül ayında 4 milyar 441 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 1 milyar 830 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 46 milyar 58 milyon dolara kadar geriledi. Bir önceki dönemde bu rakam, 52 milyar 329 milyon dolar seviyesindeydi. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, eylülde 827 milyon dolar oldu. Bu dönemde portföy yatırımları, 904 milyon dolarlık net çıkış kaydetti. Resmî rezervlerde ise eylülde 3 milyar 476 milyon dolar rezerv azalışı gözlendi.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı; dış ticaret açığındaki düşüş, bavul ticareti ve taşımacılık gelirlerinde yaşanan iyileşme, güçlü turizm gelirleri ve doğrudan yatırımlarla ilgili kâr transferlerinin, aylık cari fazlada etkili olduğunu belirtti. AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi de, 12 aylık cari açığın 39,8 milyar dolara kadar gerileyebileceğine işaret etti.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...