Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ada'da birleşme sinyali

Ada'da birleşme sinyali

GÜNDEM Haberleri

Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, beş maddelik yeni bir güven artırıcı önlemler paketi konusunda anlaşmaya vardı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in bir dizi güven artırıcı önlem konusunda beş maddede uzlaşma sağladığını açıkladı. Ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya gelen iki lider yaklaşık 4 saat görüştü. Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderler iki toplumlu, iki bölgeli federasyon için oluşan olumlu havaya yapıcı katkı koymaya devam edeceklerini vurguladı.
5 KONUDA UZLAŞMA
Eide, son 2 haftada müzakere ekiplerinin 5 defa bir araya geldiklerini ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını hatırlatarak, bazı bölümlerde ilerleme sağlandığını ve bu ilerlemelerin dünkü görüşmede liderlerin önüne getirildiğini anlattı. Liderlerin 5 maddede uzlaşma sağladığını belirten Espen Barth Eide, bu çerçevede Lefke Aplıç ve Derinya kapıları başta olmak üzere daha çok geçiş kapısı açılması için çalışmaların başlatılacağını kaydetti. Eide, liderlerin incelenmek üzere geçişlerle ilgili komiteye bazı başka geçiş noktalarını da bildirdiğini söyledi. nbsp;
Liderlerin, adada elektrik şebekelerinin birleştirilmesi için pratik adımların atılması ve cep telefonu şebekelerinin her iki tarafta kullanılabilmesine imkân sağlanması konusunda uzlaştığını dile getiren Eide, liderlerin ayrıca adada radyo frekanslarındaki çakışmaların giderilmesi için de adım atılması yönünde anlaştığını kaydetti. nbsp;
Liderlerin adada cinsiyet eşitliği konusunda bir komite oluşturulmasını karara bağladıklarına işaret eden Eide, son görüşmede oluşturulmasına karar verilen kültür komitesi üyelerinin isimlerini de birbirlerine verdiklerini söyledi.
Daha fazla güven artırıcı önlemin araştırılarak bulunması üzerinde uzlaşıya varıldığını da dile getiren Eide, liderlerin elinde kayıp şahıslarla ilgili gömü bilgisi olanları kayıp yakınlarının yaşadığı acıların hafifletilmesi adına bu verileri komiteyle paylaşma davet ettiğini, kayıp şahıslara ilişkin yer bildirimi yapanların kayıtlarının tamamıyla gizli kalacağını da sözlerine ekledi. nbsp;
4 GÖRÜŞME DAHA YAPILACAK
Akıncı ve Anastasiadis bir sonraki görüşme tarihleri konusunda da anlaştı. Buna göre iki lider 17 Haziran, 29 Haziran, 10 Temmuz ve 27 Temmuz'da bir araya gelecek ve yoğun bir şekilde görüşmeye devam edecek. Kıbrıs müzakereleri yedi aylık aranın ardından 15 Mayıs'ta yeniden başlamış, Anastasiadis ve Akıncı 23 Mayıs'ta ara bölgede bir araya gelerek Rum ve Türk tarafını birlikte ziyaret etmişlerdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...