Gündem silahsızlanma

Gündem silahsızlanma

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terörle aranıza mesafe koyun" mesajı verdi; bütün partilere de "Şiddete karşı ortak deklarasyon yayınlayalım" çağrısı yaptı

Haber Merkezi ANKARA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk tur görüşmelerini tamamladı. CHP ve MHP'nin ardından dün de HDP'yle görüşen Davutoğlu, "HDP ile koalisyonu makul görmüyorum" diyerek net tavır koydu. HDP Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş'ın önceki akşam PKK'ya yaptığı silah bırakma çağrısından bir gün sonra gerçekleşen görüşmede Davutoğlu, terör örgütünün silah bırakması gerektiğinin altını çizerken, HDP'lilere de "Terörle aranıza mesafe koyun" mesajı verdi. Mecliste grubu bulunan partilere de "Terör ve şiddete karşı ortak deklarasyon yayınlayalım" çağrısında bulundu. Başbakan Davutoğlu, ilk tur koalisyon görüşmelerinin son durağı sonrasında şu değerlendirmeleri yaptı: "Bir taraftan barış söylemini dile getirip, 'askeri yol', 'askeri barış' gibi yeni kavramlar üreterek birilerinin yaptığı terörü meşrulaştırmak size de, bize de, ülkeye de fayda getirmez... HDP'nin de 80 vekille TBMM'ye girmiş olması, Türkiye için de, HDP için de bir şans olarak görülebilir. Bu şansı doğru kullanmak lazım. Bu şansı doğru kullanmak demek, demokrasi ile şiddet arasına açık bir tavır koymak demektir.
ORTAK TAVIR SORUMLULUĞU
Biz kamu düzeni itibariyle gerekli tedbirleri almaya kararlıyız. Bu silahsızlanma Türkiye'de gerçekleşecek. Öyle veya böyle gerçekleşecek. Birlikte bunu gerçekleştirelim. Siz çağrıda bulunun ve Türkiye'de bütün silahlar teslim edilsin... Çok güzel bir şey söyledi Sayın Demirtaş; 'Demokrasi arttıkça, silahların azalması, minimuma, sonra da sıfıra inmesi lazım' dedi. Çok güzel, işte bu. Duymak istediğimiz ifadeler bunlar. Ama Türkiye'de demokrasi 12 yıl içinde arttı. Silahların sayısı azaldı mı?.. Eğer etkiniz varsa, bu silahların bırakılması konusunda etkinizi ortaya koyun. Etkiniz yoksa, sürece nasıl katkı yapacaksınız, yani hangi yolla katkı yapacaksınız? Şiddet kullanan bütün unsurların, silahlı unsurların Türkiye dışına çıkması konusunda da daha önce çözüm süreci bağlamında taahhütlerin en kısa zamanda yerine getirilmesi ve bu çerçevede barış demokrasi ve adalet ilkeleri etrafında çok daha olumlu atmosferin oluşacağını kamu düzeninin tartışma yapılmamasını, yaptırtmayacağımızı ifade ettik. HDP, bütün diğer partiler, hep beraber biz dörtlü bir deklarasyonla 'Türkiye'de artık teröre, şiddete yer yoktur' çağrısı yapalım. Böyle bir metnin altına imza atmaya hazırım. Türkiye'de demokratik mücadele içinde birbirleriyle rekabet eden partilerin liderleri olarak bizler, 'Türkiye'nin demokratik standardın en üst düzeye çıkması için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu ama bu çabayı sürdürürken hiçbir şekilde terör, şiddet ve baskı unsuru içeren hiçbir müdahaleye de müsamahakar yaklaşmayacağımızı ve ortak tavır alacağımızı bildiririz' diye bir ortak deklarasyonda bulunalım."
Yüzde 13 almış bir nbsp;partiyi yok saymam
Başbakan Davutoğlu, HDP ile koalisyon konusunda ise şu değerlendirmeleri yaptı: "Yüzde 13 oy almış bir partiyi yok saymam, yüzde 1 de olsa, hangi partiye, kim oy vermişse onlara duyduğum saygı görüşmemi gerektirir. HDP ile koalisyonu makul görmüyorum. Niye makul görmüyorum. Çünkü 7 Haziran'ın ertesi günü Sayın Demirtaş'ın; 'Asla AK Parti'nin içinde olduğu bir hükümete içeriden veya dışarıdan destek vermeyeceğiz' ifadesi var. Biliyordum ki; yüzde 41 alan bir partiyi dışlayacak hiçbir formül Türkiye'de yürümez. Nitekim bir aylık bir tecrübe yürümeyeceğini gösterdi. Görüşürüz, fakat koalisyon ortaklığı anlamında bir çerçeve oluşmuş değil, bakış açısındaki farklılıklarımız sebebiyle."

HDP, koalisyona şartlı destek verdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti sonrasında HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Önder, "Partimizin adalet, barış ve demokrasi başlığı altındaki üç temel ilkesel yaklaşımımızı aktarma imkânı bulduk. Bir AKP-CHP koalisyonunun bu üç başlığı içererek, ilkesel bir yaklaşım konseptiyle ele alarak gerçekleşmesi doğrultusunda oluşacak bu formüle yapıcı bir muhalefet, katkı sunucu bir muhalefet noktasında tutum alacağımızı belirttik. Temaslarımızın gerektikçe sürmesi ya da kesintiye uğramaması konusunda bir temel mutabakatla uğurladık" dedi.
ŞEHİT YAKINLARININ ATAMASI YAPILDI
Başbakan Davutoğlu, HDP ile görüşmesinin ardından Haliç Kongre Merkezi'nde şehit yakınları ve gaziler için yapılan iş kurasına katıldı. Davutoğlu, "409 şehit yakını, 28 gazi vazife malulü, 124 gazi vazife malulü yakını, 32 memur vazife malulü yakını, 237 sivil şehit yakını ile Soma ve Ermenek'te maden kazasında ölenlerin yakınlarından 16 kardeşimizin ataması yapıldı" dedi.

GÖRÜŞMEDEN NOTLAR...
Başbakan Davutoğlu, HDP Genel Merkezi'ne yine sivil plakalı araçla geldi.
Davutoğlu'nu, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder karşıladı. nbsp;
Görüşme, HDP Genel Merkezi'nin üçüncü katındaki MYK salonunda gerçekleşti.
Görüşmenin ardından ise Demirtaş ve Yüksekdağ, Davutoğlu'na aracına kadar eşlik etti. nbsp;
Görüşmede Başbakan Davutoğlu'na; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, milletvekillerinden Efkan Âlâ, Adnan Boynukara ve Zehra Taşkesenlioğlu eşlik etti. nbsp;
AK Parti heyeti, önceki görüşmelerdeki gibi 1+5 şeklinde geldi. nbsp;
HDP heyeti ise, partideki "Eş Başkanlık" uygulaması sebebiyle 2+4 şeklinde görüşmeye katıldı. nbsp;
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a görüşmede HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile MYK üyesi Zeynep Karaman eşlik etti. nbsp;
HDP'Lİ SIRRI SÜREYYA ÖNDER: Çözüm sürecinden ayrı olmaz
Gazetecilerin sorularını cevaplayan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, görüşmenin çözüm süreci açısından bir fayda getirip getirmediği sorusuna, "Yürütülecek hiçbir hükümet görüşmesi çözüm sürecinden ayrı ele alınamaz. Çözüm süreci de hükümet meselelerinden ayrı ele alınamaz. O anlamda gerek bizler gerek diğer partilerle yapılacak bütün görüşmelerin temel gündemidir bu. İkisini birlikte ele aldık" dedi. Önder "İmralı talebiniz gündeme geldi mi" sorusuna "İmralı talebimiz, sürekli masada duran bir talebimizdir" diye konuştu.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...