Ahmet Davutoğlu'ndan Suruç açıklaması

/ Kaynak: AA
Ahmet Davutoğlu'ndan Suruç açıklaması

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısıyla ilgili her türlü soruşturmanın başlatıldığını belirterek, "Olayın oluş seyri açık bir terör olayı ve büyük ihtimalle canlı bomla ile gerçekleşen vahşice, lanet ettiğimiz, sadece lanet etmekle kalmayıp sorumluların bulunup cezalandırılması iradesine sahip olduğumuz bir terör olayıyla karşı karşıyayız" dedi.

Davutoğlu, bir cenazenin vücut bütünlüğünün bozulduğunu, bu nedenle canlı bomba ihtimalinin ağır bastığını kaydetti. Otopsi ile belli olacak.

Çankaya Köşkü'nde, konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, bugün son derece acı iki terör saldırısıyla karşı karşıya kalındığını, Suruç'ta basın açıklaması yapan bir gruba karşı saat 11.50 civarında, öğleden sonra da Adıyaman'da saat 15.30 civarında askerlere dönük terör saldırıları düzenlendiğini söyledi.

Suruç'taki saldırı sonucu 30 vatandaşın hayatını kaybettiğini, Adıyaman'daki saldırıda ise bir askerin şehit olduğunu vurgulayan Davutoğlu, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi, ailelerine taziyelerini iletti.

Suruç'taki patlamada 30 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 104 vatandaşın yaralandığını belirten Davutoğlu, "Bunlardan 74'ü hastaneye intikal edecek şekilde yaralıydı. Şu an itibarıyla söylüyorum, hastaneye intikal eden 74 yaralımızdan 31'u taburcu edildi, 43'ü hastanede, 10'u ameliyat halinde, 9'u da yoğun bakımda" dedi.

Olayla ilgili saat 12.02'de ilk ambulans çağrısı alınır alınmaz, saat 12.17-12.18 civarında hastaneye ambulansların intikal ettiğini bildiren Davutoğlu, 33 ambulans, 3 helikopter ambulans, 1 uçak ambulans ve 4 UMKE aracıyla yoğun çaba gösterildiğini anlattı.

Davutoğlu, ambulans helikopterlerin bir yaralıyı Malatya'ya, bir yaralıyı da Diyarbakır'a intikal ettirdiklerini belirtti.

Olayla ilgili gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını, inceleme başlatıldığını dile getiren Davutoğlu, olayı duyar duymaz Başbakanlıkta bir kriz masası oluşturulduğunu, üç bakanın ve milletvekillerinin de bölgeye gittiğini hatırlattı.

- "Büyük ihtimalle canlı bomba"

Başbakan Davutoğlu, olayla ilgili her türlü soruşturmanın başlatıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Olayın oluş seyri açık bir terör olayı ve büyük ihtimalle canlı bomba ile gerçekleşen, vahşice, lanet ettiğimiz, sadece lanet etmekle kalmayıp, bu anlamda da mutlaka sorumlularını bulup, cezalandırma iradesine sahip olduğumuz bir terör olayıyla karşı karşıyayız. Bu çerçevede şunu ifade etmek isterim, gerek Suruç'ta söz konusu olan saldırı gerek Adıyaman Kömür'de güvenlik birimlerimize dönük saldırı ve Türkiye'ye dönük bir çok sabotaj eylemde bulunan terör örgütlerinin mahiyeti ne olursa olsun, hedefleri ne olursa olsun hepsinin hedefi Türkiye'dir. Öncelikle mesajım bu. Bu saldırı Türkiye'yedir, Türkiye'nin huzurunadır, Türkiye'nin demokrasisinedir. Türkiye'deki kamu düzenine ve halkımızın huzur ve refahınadır. Saldırıyı sadece şu veya bu grup veya şu veya bu toplum kesimine yönelik olarak yorumlamayı doğru görmüyorum. Bu saldırı hepimizedir. Saldırı karşısında da bütün bir halkın, birlikte, omuz omuza, aynı yönde, güçlü bir irade sergilemesi önem taşıyor."

-"Tarih, herkesin aldığı tutumla yargısını verir"

Saldırının zamanlamasının da önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de seçimin sonrasında ortaya çıkan tablo çerçevesinde bir çalışma yürütülecekken, hükümet ortaklık faaliyetleri başlamışken, bu saldırıların yapılmış olması, saldırının bütün ülkeye dönük olduğunun açık göstergesidir. İkinci mesajım, kim nereden yapmış olursa olsun ve amacı ne olursa olsun bütün terör örgütlerine karşı ortak bir irade ve tutum sergilemenin tam vaktidir. Başka ülkelerde, DEAŞ'ın Paris'te saldırısı söz konusu olduğunda nasıl bir birliktelik söz konusu olmuşsa ve kimse kimseyi suçlamadan, omuz omuza gelmişlerse, ulusal ve uluslararası düzeyde, burada da soruşturmalarımızın büyük oranda istikameti DEAŞ saldırısı yönünde olduğu için söylüyorum, bu saldırı karşısında da bütün bir toplumun, herkesin omuz omuza vermesi gereken, sorumlu tutum takınması gereken bir andayız. Tarih, herkesin aldığı tutumla yargısını verir."

- "Omuz omuza mücadele"

Başbakan Davutoğlu, saldırının açık şekilde Türkiye'ye dönük olduğunu söylediklerini hatırlatarak, buna karşı da bütün Türkiye'nin omuz omuza mücadele etme kararlılığı göstermesini istedi.

Davutoğlu, daha önce TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere teröre karşı ortak deklarasyon hazırlama çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, "O zaman böyle bir terör saldırısı yoktu. Ama yüreğimizden gelen bir ses, Türkiye'nin her türlü tehdide karşı ortak bir tavır sergileme ihtiyacı içinde olduğunu söylüyordu. Aslında yıllardır bu böyle. Şimdi bu noktada 4 partinin genel başkanları olarak, tam da hükümet ortaklığı çabası içine girmişken, tam da böyle bir ortak akıl üretme çabası içine girmiş olduğumuz bu günlerde, 'bu saldırının hedefi Türkiye'dir, Türk demokrasisidir' diyorsak, şimdi 4 genel başkanın da bir araya gelerek, ortak bir deklarasyona imza atmamız lazım. Ben bunu yapmaya hazırım" diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...