Bir ihtimal daha var, hemen seçim!

Bir ihtimal daha var, hemen seçim!

GÜNDEM Haberleri

Ankara kulislerinde yeni senaryo: 45 günlük yasal süre dolmadan TBMM olağanüstü toplanacak. Meclis karar alırsa, mevcut hükümet ülkeyi seçime götürecek

CHP'yle koalisyonun zora girmesi, MHP'nin de azınlık hükümetine kapıyı kapatmasının ardından Ankara kulisleri yeni bir senaryoyu konuşuyor. AK Parti kurmayları CHP ile yapılan istikşafi görüşmelerde koalisyon ihtimalinin 'çok zor' olduğunun görüldüğünü, MHP'nin bir koalisyona kapılarını kapatması ile erken seçim seçeneğinin öne çıktığı görüşünde. AK Parti, şimdi seçim şartıyla bir azınlık hükümetinin kurulması için MHP ile temas kurmaya hazırlanıyor. Buradan da sonuç alınamazsa yeni formül devreye girecek. Kulislerde 'mevcut hükümetin istifa etmiş bir hükümet olması nedeniyle' seçime kadar görevde kalamayacağı yorumları yapılmasına rağmen, AK Parti çevrelerinde konuşulan erken seçim senaryosu şöyle:"Önce azınlık hükümeti formülü denenecek, bu olmuyorsa HDP'nin içinde olacağı bir 'zorunlu seçim hükümeti' ihtimalini ortadan kaldırmak için, 45 günlük sürenin dolması beklenmeden TBMM olağanüstü toplantıya çağrılacak. Toplantının yapılacağı gün, AK Parti TBMM Danışma Kurulunun toplanmasını isteyecek. Burada tüm partiler anlaşırsa, erken seçim 'Danışma Kurulu önerisi' olarak Genel Kurul'a gelecek. Diğer partiler itiraz ederse, öneri AK Parti grup önerisi olacak. CHP veya HDP seçim kararına itiraz etse bile, 7 Haziran'dan bu yana seçim isteyen MHP'nin desteği veya çekimser oyları da seçim kararının alınmasında yeterli olacak."
TBMM'de komisyonlar oluşmadığı için erken seçim teklifinin "komisyonda görüşülmeden Genel Kurul'a nbsp;getirilemeyeceği" tezine ise AK Parti'nin hukukçuları itiraz ediyor. AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Hükümet kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı'nın Meclis Başkanı ile görüşerek parlamentoyu yenilemesi kararı alabileceği gibi, parlamento da kendini yenileme kararı alabilir. Demokrasilerde çözüm yolu her zaman açıktır." nbsp;
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı anayasa hukukçusu Burhan Kuzu ise "Fiili ve hukuki bir zorluk varsa erken seçim kararı komisyonda görüşülmeden Genel Kurul kararı olarak alınabilir. Daha önce de benzer durumlar olmuştur" dedi.
Yücel KAYAOĞLU - nbsp;ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...