Koalisyon masasında 5 FORMÜL!

Koalisyon masasında 5 FORMÜL!

GÜNDEM Haberleri

Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam yaptıkları 4 saat 20 dakikalık "büyük koalisyon zirvesi"nde bütün seçenekleri masaya yatırdı.

İsmail Sonsuz ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam yaptıkları 4 saat 20 dakikalık "büyük koalisyon zirvesi"nde bütün seçenekleri masaya yatırdı. Görüşmede, dış politika konusundaki görüş ayrılıkları, eğitimde farklı model talebi, Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi ve ekonomik hassasiyetler konusundaki anlaşmazlıklar giderilemedi. Ancak iki lider de partilerinin yetkili organlarıyla yapacakları değerlendirmenin ardından nihai kararlarını vermek üzere yarın yeniden bir araya gelecek. Toplantı sonrası açıklama yapan Ömer Çelik liderlerin, "Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama adına geniş bir yelpazede" değerlendirme yaptıklarını söyledi. Çelik'in "geniş bir yelpazede" değerlendirildiğini söylediği formüller kulislerde şöyle konuşuluyor:

1- nbsp;UZUN ÖMÜRLÜ REFORM HÜKÜMETİ

AK Parti'nin koalisyon konusundaki en büyük hassasiyeti 13 yıllık kazanımların korunması ve projelerin devamlılığı. Bunun için Başbakan'ın önceliği geniş tabanlı ve uzun soluklu, icraatı dört yıla yayacak bir reform hükümeti. nbsp;

2- nbsp;DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun öncelikli talebi en az 2 yıllık ancak tercihen 4 yıllık ve 2+2 dönüşümlü başbakanlık modeli. Ancak Başbakan Davutoğlu, zor yürüyen bir sistem olduğu için buna sıcak bakmıyor. nbsp;

3- nbsp; KILIÇDAROĞLU'SUZ 2 YIL
Yine Kılıçdaroğlu'nun bir başka önceliği, kendisinin kabine dışında olduğu 2 yıllık hükümet. Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamada kabinede olmasının şart olmadığını belirterek "CHP ortaklık kurdu diye illa başbakan yardımcısı olacağım diye bir düşüncem yok" demişti.

4- nbsp;1 YILLIK 'REFORM İTTİFAKI'

AK Parti, hükümetin ömrüne ilişkin bir süre tayin etmek istemiyor ancak CHP bu konuda ısrar ettiği için en fazla bir yıl süreli 'Reform ittifakı' başlığı ile hazırlanacak ve içerisinde seçim tarihinin de yer alacağı bir protokolle bütün ilkelerin belirlendiği bir seçenekte ısrar ediyor. Bu formülde, seçim barajı, siyasi etik yasası, ekonomik ve sosyal adımlar (Emekliler, taşeron işçiler vs.) gibi konularda hükümetin atacağı bütün adımlar önceden belirlenen protokolle sınırlı olacak ve protokolün dışına çıkılmayacağı liderlerin imzalarıyla garanti altına alınacak.

5- nbsp;SEÇİM TARİHLİ AZINLIK HÜKÜMETİ

Bir diğer formül, diğer seçenekler olmuyorsa, "Türkiye'nin daha fazla hükümetsiz kalmaması ve belirsizliğin son bulması için" kasım ayında ya da mart-nisan döneminde seçime gidilmesi şartıyla CHP'nin dışarıdan desteklediği AK Parti azınlık hükümeti. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...