AK Parti'de 3 dönemlikler geri döndü

AK Parti'de 3 dönemlikler geri döndü

GÜNDEM Haberleri

7 Haziran'da seçilen 258 isimden 53'ü yeniden aday yapılmadı, 3 dönem kuralına takılan ağır toplar tekrar listelerde yer buldu.

Yücel KAYAOĞLU / İsmail SONSUZ / Gökhan KAYA / Ebru KARATOSUN / Osman ÇOBANOĞLU Ankara
AK Parti, 1 Kasım'da gireceği seçimler için milletvekili aday listelerinde önemli değişikliklere gitti. 7 Haziran'da seçilen 258 isimden 53'ü yeniden aday yapılmadı.  AK Parti'nin YSK'ya sunduğu milletvekili aday listesi 7 Haziran'a oranla daha güçlü isimlerden oluştu. Başta üç dönemlik partinin ağır toplarından önemli bir bölümü yeniden milletvekili adayı gösterilirken, Refah-Yol döneminin Kültür Bakanı ve AK Parti'nin isim babası İsmail Kahraman İstanbul birinci bölge birinci sıradan aday gösterildi.
3 DÖNEMLİK 23 İSİM
 7 Haziran'da 3 dönem kuralına takıldığı için aday listelerinde yer almayan isimlerden, Ömer Çelik, Ali Babacan, Cemil çiçek, Haluk İpek, Mevlüt Çavuşoğlu, Bayram Özçelik, Mehdi Eker, Recep Akdağ, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Burhan Kuzu, Binali Yıldırım, Mehmet Ali Şahin, Hakkı Köylü, Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Beşir Atalay, Hayati Yazıcı, Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Faruk Çelik, Zeyid Aslan ve Bekir Bozdağ'a AK Parti'nin aday listesinde yer verildi.
Ali Babacan ve Cemil Çiçek Ankara'dan, Hayati Yazıcı seçim bölgesi Rize yerine İstanbul'dan, Mehdi Eker Diyarbakır yerine İstanbul, Beşir Atalay ise seçim bölgesi Kırıkkale yerine Van'dan aday gösterildi.
AK Parti'nin ağır toplarından Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik ise aday listelerinde yer verilmeyen isimler arasında yer aldı. Arınç, Çelik'in yanı sıra Sadullah Ergin, Nihat Ergün ve Nimet Baş adaylık başvurusunda bulunmamışlardı. Yine 3 dönemliklerden Necati Çetinkaya, seçim hükümetinin Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Bülent Gedikli, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Abdülkadir Aksu, Sadık Yakut ve Salih Kapusuz da listede yer almayan isimler oldu.
AK Parti tüzüğü değiştirilerek 3 dönem kuralından muaf tutulan 26 isimden, İdris Güllüce, Mehmet Yüksel, Kemalletin Aydın, Cahit Bağcı, Alev Dedegil ve Yaşar Karayel'e listede yer verilmedi. Karayel'in oğlu İsmail Emrah Karayel babasının yerine Kayseri 6'ıncı sıradan aday gösterildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından Aydın Ünal ve Mücahit Arslan'ın yanı sıra, Davutoğlu'nun danışmanları Ali Sarıkaya, Ertan Aydın ve Taha Özhan da yerlerini koruyan isimlerden oldu.
TÜRKEŞ SÜRPRİZİ
 AK Parti listesinin sürprizi ise son dakikada MHP'den istifa eden Tuğrul Türkeş oldu. Türkeş hakkında seçim hükümetinde bakanlık teklifini kabul ettiği için MHP'den ihraç edilmesi kararı verilmişti. Türkeş, bu kararın kesinleşmesini beklemeden dün önce MHP'den istifa etti ardından da AK Parti'nin Ankara ikinci bölge ikinci sıra milletvekili adayı oldu.
2 Eylül'de kongresini yapan AK Parti'nin yeni yönetimine gelen 14 kişi firesiz olarak üst sıralardan aday gösterildi. Genel Başkan Yardımcıları, Mehmet Ali Şahin, Mustafa Ataş, Bekir Bozdağ, Ömer Çelik, Selçuk Özdağ, Vedat Demiröz, Fatma Betül Kaya, Ayhan Sefer Üstün, Çiğdem Karaaslan, Abdülhamit Gül, Mevlüt Çavuşoğlu, Nükhet Hotar, Mehmet Özhaseki ve Naci Ağbal AK Parti'nin aday listesinde yer aldı.
Bakanlardan Yalçın Akdoğan Ankara'dan, Numan Kurtulmuş Ordu'dan, Cevdet Yılmaz Bingöl'den, Fikri Işık Kocaeli'den, Nihat Zeybekçi Denizli'den, Çağatay Kılıç Samsun'dan, Mehmet Şimşek Gaziantep'ten, Nabi Avcı Eskişehir'den, Veysel Eroğlu Afyon'dan, Mehmet Müezzinoğlu Bursa ilk sıradan aday gösterildi.
GÜNEYDOĞU'DA REVİZYON
AK Parti 7 Haziran'da en fazla oy kaybına uğradığı Doğu ve Güneydoğu illerinin aday listesinde önemli değişikliklere gitti. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Diyarbakır'dan boşalttığı birinci sıraya, eski milletvekili Galip Ensarioğlu yerleşti. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal ikinci sıradan, Diyarbakır Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Memiş ise üçüncü sıradan aday gösterildi. Hakkari listesi baştan sona değişirken, Mardin'de Orhan Miroğlu dışındaki tüm adaylar değişime uğradı. Adıyaman'da 5 isimden 1'i değişti. Siirt'te Yasin Aktay yine liste başında yer alırken, diğer iki aday değiştirildi. Şanlıurfa'da da köklü değişim oldu. 7 Haziran'da liste başı olan Nureddin Nebati'nin yerine bu kez Çalışma Bakanı Faruk Çelik geldi. Ahmet Eşref Fakıbaba  4'üncü sırada yer aldı. Van'daki 8 isimden sadece 2'si listede kaldı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...