Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

O dereye balıklar geri döndü

/ Kaynak: DHA
O dereye balıklar geri döndü

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Kadıköy'de zehir ve koku saçan Kurbağalıdere'de yaklaşık iki ay önce başlayan ıslah çalışmaları sonuç vermeye başladı.

Daha önce kirliliğinden,kokusundan yanına yaklaşılamayan, teknelerin saplandığı siyah köpüren çamur görüntüsündeki Kurbağalıdere, bugün mavi rengine kavuştu, kıyıları ise yavru balıklarla doldu.


DERE ALARM VERMİŞTİ
Fenerbahçe'de bulunan Kurbağalıdere, Temmuz ayı sonunda yaydığı aşırı koku ve simsiyah suyu e kirliliğiyle alarm vermişti. Kadıköylülerin duruma tepki vermesi üzerine harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler derede geniş çaplı ıslah çalışması başlatmıştı. Yapılan ıslah çalışmalarında ilk önce derenin ağzında biriken tonlarca çamur, vinçlerle çıkarılarak dereye temiz su girişi hızlandırılmıştı. Ayrıca borular döşenerek derenin içine temiz deniz suyu pompalanmaya başlanmıştı. Ancak dereden çıkarılan zehirli çamurların Marmara Denizi'ne dökülmesi çevrecilerin tepkisini çekmişti.


DERENİN RENGİ SİYAHTAN MAVİYE DÖNDÜ
Kurbağalıdere'nin sadece denize döküldüğü yerde değil arka kısımlarından da devam eden ıslah çalışmaları yaklaşık iki ay sonra karşılığını vermeye başladı. Derenin girişinde teknelerin bağlı olduğu bölümde daha önce siyaha bürünen derenin rengi, maviye dönmeye başladı. Derenin altından gelen hava kabarcıklarında ise büyük bir azalma var.


BALIKLAR DEREYE GERİ DÖNDÜ
Kurbağalıdere'ye yapılan ıslah çalışmalarının ardından balıklar da geri döndü. Bugün derenin girişindeki kıyılar yavru balık dolu. Çoğunluğunu kefallerin oluşturduğu balık grupları arasında lüfer yavrularının da bulunduğu belirtildi. Dereden gelen kötü kokular ise artık yok denecek kadar az.


ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Islah çalışmaların özellikle derenin arka kısımlardında devam ettiği belirtilirken, Kurbağlıdere'nin aşırı yağmur yaydığı günlerde taşması ve çevreye zarar vermesinin Islah çalışmaları sonucunda ortadan kalkakacağı belirtildi.


GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...