Hac'da izdiham: 717 ölü

Hac'da izdiham: 717 ölü

GÜNDEM Haberleri

Mina'da çıkan izdihamda 717 kişi öldü, 805 kişi yaralandı.

Milyonlarca Müslümanın Hac ibadetini gerçekleştirmek üzere bulunduğu Mekke'de, Mina'da şeytan taşlama sırasında izdiham çıktı. Suudi Arabistan Sivil Güvenlik Yetkilileri, izdiham sırasında ilk belirlemelere göre 717 kişinin hayatını kaybettiğini, 805 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölü sayısının 1000'i bulabileceğinden endişe ediliyor
Hac'da izdiham: 717 ölü

Hac'da izdiham: 717 ölü

Yürüyen merdivenlerde oldu
Mekke'deki facianın şeytan taşlama alanındaki yürüyen merdivenlerde meydana geldiği öğrenildi. Mina'dan yürüyerek gelen ve şeytan taşlama alanına geçen hacılar, doğrudan 3. kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yapıyorlar. Mekke'deki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi. Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.

Hac'da izdiham: 717 ölü

DİYANETTEN AÇIKLAMA GELDİ
Türk Hacı adayı var mı?

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, facianın meydana geldiği Mina'da herhangi bir Türk hacının vefatıyla ilgili resmi kayıt olmadığını açıklarken, yaşanan olayda ölü sayısı ise 310 'a yükseldi. 

Hac organizasyonundan sorumlu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Mina'da yaşanan faciayla ilgili açıklama yaptı. Keleş, herhangi bir Türk hacısının vefatı ile alakalı resmi kayıt olmadığını kaydetti. 

Facianın hac ibadeti olan Müzdelife Vakfesi ve şeytan taşlama bölgesi arasında yer alan Mina'da meydana geldiği bildirildi. Mina bölgesi, hacıların en sıkışık olarak yer aldığı bölge olarak biliniyor. Etrafının dağlarla çevrili olması sebebiyle bölge genişletilemiyor. Hacı adayları da şeytan taşlamanın olduğu 3 gün boyunca Mina'daki çadırlarda ikamet etmek zorunda. Facianın meydana geldiği 223'üncü caddede Uzakdoğu ve Afrikalı kökenli hacı adaylarının bulunduğu belirtildi. 

Öte yandan Türk hacı adaylarının şeytan taşlama vecibesini gece yarısı gerçekleştirdikleri için olay sırasında otellerinde bulundukları belirtildi. Türk hacı adaylarının akşam saatlerinde şeytan taşlama görevini yerine getirmeleri nedeniyle o bölgede bulunmadıkları öğrenildi. Öte yandan Suudi Hac Bakanlığı. ölü sayısının ise 310'a yükseldiği duyurdu. 

Hac'da izdiham: 717 ölü

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER-İZLE

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DA İLK AÇIKLAMA GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan Mina'daki izdihamla ilgili taziye mesajı yayınladı. Mina'da yaşanan izdihamda 200'ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içinde bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabe'deki kazanın ardından mübarek Kurban bayramının ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajına şöyle devam etti: "Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kabe'deki vinç kazası da dhil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yd ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum."


2006 YILINDA 360'TAN FAZLA HACI ÖLMÜŞTÜ
2006 yılında yine aynı bölgede yaşanan izdihamda 360'tan fazla hacı hayatını kaybetmişti.
Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmek üzere 2 milyondan fazla Müslüman bulunuyor.
Kâbe'de 11 Eylül günü genişletme projesi kapsamında Mescid-i Haram dışında bulunan bir vinç devrilmiş, yaşanan faciada aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu 107 kişi hayatını kaybetmişti.

HAC'DA YAŞANAN FACİALAR
1987: Suudi yetkililer, İran yanlısı gösterilere müdahale ederken 400 kişi öldü. 

1990: Kutsal bölgelere çıkan tünellerde bin 426 hacı öldü. 

1994: İzdihamda 270 kişi hayatını kaybetti. 

1997: Çıkan yangında 343 hacı öldü, bin 500 kişi yaralandı. 

2006: "Şeytan taşlama" esnasında yaşanan kazada 364 hacı öldü. 


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...