Davutoğlu: Gençler el üstünde

Davutoğlu: Gençler  el üstünde

GÜNDEM Haberleri

İş kuran gençlere 50 bin TL karşılıksız destek sunulacak, ücretsiz internet imkânı sağlanacak, ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

İsmail Sonsuz ANKARA 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin 1 Kasım seçimleri için hazırladığı beyannameyi ATO Congressium Salonu'nda düzenlenen törenle kamuoyuna açıkladı. Gençlerden emeklilere, esnaftan çiftçiye kadar toplumun her kesimini ilgilendiren devrim niteliğindeki adımların yer aldığı beyanname geniş yankı uyandırdı. Beyannameyi, “Reformlar”, “Vaatler” ve “Önemli Projeler” olmak üzere üç ayrı kategoride açıklayan Davutoğlu'nun, özellikle toplumsal kesimlere yönelik müjdeleri büyük alkış aldı. Beyannamenin “Reformlar” bölümünde, yeni Anayasa hedefine yer verildi. Başbakan Davutoğlu, “Özgürlüğü, demokrasiyi ve insanı odağına alan, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü, her türlü vesayetin engellendiği yeni bir Anayasa yapacağız” dedi. “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” kimliğini taşıyan hiç kimsenin ayrımcılığa maruz bırakılamayacağını vurgulayan Davutoğlu, “Eşit vatandaşlık ilkesini egemen kılacağız” diye konuştu. Demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin istikrarsızlığa yol açtığını da savunan Davutoğlu, “Başkanlık sisteminin daha uygun model olduğuna inanıyoruz” dedi. 
PARALEL YAPILARA İZİN YOK
“Yeni sistemde meşru siyasi otoriteye ve hukuk düzenine tabi olmayan paralel yapılara izin verilmeyecektir” diyen Davutoğlu, yürürlükteki Siyasi Partiler Kanunu'nu kaldırarak, parti içi demokrasiyi güçlendirecek yeni bir kanun çıkaracaklarını vurguladı. Davutoğlu'nun açıkladığı vaatlere göre geleneksel irfan merkezleri ile cemevlerine hukuki statü tanınacak.  Üniversitelerde Alevilik öğretisi konusunda merkezler açılacak. 
“ÇÖZÜM” VURGUSU
“Çözüm sürecinin mimarı, yürütücüsü ve lokomotifi AK Parti'dir” diyen Başbakan, “Süreci bozan, zehirleyen, sabote eden yapılara rağmen, özgürlük- güvenlik dengesini koruyarak her vatandaşımızın huzur içinde yaşadığı Türkiye hedefimize yürüyeceğiz” dedi ve kamu düzeni tesis edilinceye kadar çözüm süreci anlayışının korunmaya devam edileceğini vurguladı. Başbakan, kamu yönetimi reformunun etkin şekilde hayata geçirilmesi için bir başbakan yardımcısı koordinesinde “Reform Görev Gücü” oluşturulacağını dile getirdi. 
Emekliye 1200 lira zam asgari ücret 1300 lira
? Gençlerin siyaset yapması kolaylaşacak, seçilme yaşı da 18 olacak. Gençlere ücretsiz internet erişimi imkanı getirilecek.  Kendi işini kurmak isteyen gençlere, proje karşılığı 50 bin TL'ye kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin TL karşılıksız destek verilecek. 
? Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyenlere ayrıca, 100 bin TL'ye kadar da faizsiz kredi imkanı sağlanacak. 
? Yeni iş kuran gençler, üç yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulacak. 
? İlk defa iş bulan her gencin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. 
? Üniversite öğrencilerinin kredi ve bursları kesilmeden kısmi süreli çalışma yoluyla istihdama katılımı sağlanacak. 
?  Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim almaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak.  
? Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla, çeyiz hesabı uygulaması başlatılacak. Biriken paranın yüzde 20'si oranında destek sağlanacak. 
?  Gençlik Akademisi kurulacak, sanat evleri açılacak, gençlik stüdyoları oluşturulacak. 
? Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara yüzde 15 kamu katkısı sağlanacak.
? Annelere, “Doğum Hediyesi Programı” kapsamında, ilk çocuk 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve üzerinde çocuklar için 600 TL ödeme sürecek. 
? Doğum sebebiyle ücretsiz izinde geçen süreler, memuriyet kıdeminde değerlendirilecek. 
? Çalışan kadınlara, ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı sağlanacak
?  Tüm işçi ve Bağkur emeklilerine, aylık 100 TL olmak üzere yılda 1200 TL ilave para ödenecek. Böylece takribi 1 veya 1.5 maaş ek zam yapılmış olacak. Tarım BağKur emeklileri de 884 TL'ye ulaşmış olacak. 
?  TOKİ eliyle 240 taksitle, aylık 250 TL bedelle emekliler konut edinebilecek. 
? 2016'da asgari ücretin bin 300 TL'ye yükseltilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklifte bulunulacak. 
?  Taşeron çalışanlar kamuda istihdam edilecek. 
?  Polislerin 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak. Askerlerin durumuyla ilgili de çalışma başlatıldı, tamamlanınca açıklanacak. 
? Esnafa, düşük faizli kredi uygulaması sürerken, 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteği de verilecek. 
102 dev proje
? Başbakan Davutoğlu, hayata geçirilecek dev projeleri de sıraladı. Kanal İstanbul'dan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne, İstanbul'un 3'üncü Havalimanı'ndan Yerli Marka Otomobil Projesi'ne kadar 102 projeye dikkat çeken Davutoğlu, 5.7 milyar TL'lik projeyle 200 bin hektar alanın sulanmasını sağlayacak Silvan 1. Merhale Projesi'ne de vurgu yaptı.
GEREKLİ DERSLERİ ALDIK



AK Parti'nin seçim beyannamesi ATO Congressium Salonu'nda düzenlenen törenle açıklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, beyannamenin masa başında dar bir kadro tarafından hazırlanmadığını, milletin katılımıyla ve geniş bir mutabakatla hazırlandığını söyledi. Balkon konuşmasında sarf ettiği “7 Haziran'dan gerekli dersleri çıkaracağız” sözünü hatırlatan Davutoğlu, “Son 3 ayda bu dersleri bütün detaylarıyla ele aldık. Halkın bizden ne istediğini bizzat onlarla görüşerek tespit ettik” dedi. 



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...